Veriaci verzus neveriaci. Môže byť výchova detí problém?

Láske sa rozkázať nedá a už dávno sú za nami časy, keď rodičia vyberali ženícha či nevestu pre svoje dospelé dieťa.

29.08.2014 07:00
láska - pár - rande - neha Foto:
Keďže láske nepozná hranice, odrazu tu máme zmiešaný párik.
debata (1)

Samozrejme, podľa svojich kritérií. Tie boli často diametrálne odlišné od tých jeho. Jednou z požiadaviek bola tá o spoločnej viere.

Dnes už je tomu inak. A preto nie je ničím ojedinelým, že sa „neveriaci Tomáš“ zaľúbi do dievčaťa, ktoré pochádza zo silno veriacej rodiny. Nuž, a keďže láska nepozná hranice, odrazu tu máme zmiešaný párik. Búrka môže nastať keď mladí začnú plánovať svadbu, alebo ak na svet príde ich prvý potomok. V nejednom takomto manželstve prichádza čoskoro na rad otázka „Ako budeme vychovávať naše deti?“.

Predíďte problémom už na začiatku

1. V prvom rade je dôležitá otvorená a úprimná komunikácia. Ešte pred vstupom do manželstva je vhodné si ujasniť dôležité veci – napríklad aj chodenie do kostola či výchovu detí. Nečakajte, že problém sa vyrieši sám, ani to, že partner sa prispôsobí. Takýmto správaním len odložíte nevyriešené veci na istý čas.
2. Ak ste ortodoxná veriaca a partner či partnerka zarytý ateista, fungovať to nebude. Rovnako nepochodíte ani vtedy, ak jeden alebo druhý nie ste schopní robiť kompromisy. V záujme manželstva si vyjasnite i to, že nenecháte do tejto otázky zasahovať ani rodičov z oboch strán. Zasahovanie, ovplyvňovanie a dohováranie by malo skôr opačný účinok. 3. Tolerujte sa navzájom a naučte to aj deti. Ocko či mamička do kostola nejde? Nevadí, má na to iný názor. Ak chceš poď, ak nie, zostaň doma. Nikoho (ani deti) nemôžeme nútiť do niečoho, k čomu vzťah nemajú. Možno časom si ho vytvoria a možno nie.....

Spýtali sme sa ako to fungovalo u vás:

Keď to funguje…
Ivana (33), Bratislava
Aj ja som dieťa z takéhoto manželstva. Mama je veriaca, otec ateista. My deti sme chodili v nedeľu do kostola, otec na futbal. Trénoval totiž starších žiakov a tak nedeľu doobeda trávil na ihrisku s deckami. Na obed sme sa stretli všetci doma a naobedovali sa. Nepamätám si, že by som niekedy riešila, prečo s nami otec nechodí. Brala som to proste ako fakt. Rodičia sa tak dohodli, obaja boli spokojní a tak to nebolo treba riešiť. Podľa mňa fungovanie v takomto manželstve je najmä o tolerancii medzi partnermi.

A keď zas nie…
Jana (20), Námestovo
Tiež som dieťa z manželstva kde otec je silne veriaci a mama ateistka. U mojich rodičov to nakoniec skončilo rozvodom, lebo otec po svadbe (napriek tomu, že sa pred svadbou dohodli inak) mamu začal nútiť chodiť do kostola. Jej ako neveriacej to samozrejme nič nehovorilo, nemala k tomu vzťah. Keď bola tehotná so mnou a bývalo jej zle, netoleroval to… na omšu musela ísť. Rovnako ortodoxne a despoticky sa začal správať neskôr aj ku mne. Mama to nevydržala dlho a podala žiadosť o rozvod.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #výchova #náboženstvo #ateista

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...