Zapájanie detí do kulinárskej práce - na čo dať pozor!

Máte doma ratolesti, ktoré sa fascinovane prizerajú vášmu zvŕtaniu sa v kuchyni a túžia sa pripojiť?

08.06.2014 07:00
kuchyňa - dieťa Foto:
Dieťa zatúžilo po práci v kuchyni. Umožnite mu to, ale dávajte naň pozor.
debata

Určite im to občas rada dovolíte, možno si tak vychováte malých pomocníkov. Pri postupnom zapájaní detí do činností v kuchyni by ste však mali dodržiavať pár rád.

Začať treba zavčasu

Detskí pedagógovia sú toho názoru, že dieťa sa má zoznamovať s kuchyňou, varením a pečením už od 12. mesiaca svojho veku. Jedným dychom však dodávajú, že pritom treba zohľadniť individuálny vývoj dieťaťa a rodičia musia starostlivo zvážiť, čo mu v kuchyni dovolia a čo už nie.

Príprava na kuchtenie

Ku kuchynskej príprave patrí už nákup surovín potrebných na varenie a pečenie, do ktorého je možné zapojiť dieťa. Pred varením si treba umyť ruky, malí kuchári dostanú zásterku, postačí však i staršie tričko, dlhé vlasy treba zviazať gumičkou. Spoločné pečenie sa začína čítaním receptu.

Pozor na elektrinu

Ak priberiete malé deti k pečeniu sladkých dobrôt, nenechávajte ich pracovať samotné s elektrickými spotrebičmi. Najlepšie je vždy vytiahnuť šnúru zo zásuvky predtým, než začneme napríklad plniť kuchynský robot. Aj pri výmene vidlíc mixéra ho najskôr treba odpojiť od elektrického prúdu.

Z pravidiel bezpečnosti

Najmä menšie deti nikdy nenechávajte bez dozoru v kuchyni. Musia napríklad vedieť, že platne sporáka sú po vypnutí ešte horúce. Aj na väčšie dieťa treba dať pozor, keď prvýkrát krája ostrým nožom. Treba pritom používať podložku, ktorá sa nešmýka. Deti by sa mali učiť krájať vždy smerom od tela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #varenie #spolupráca #kuchyňa

+ Upracte si dnes v domácnosti, sami sa tak budete cítiť oveľa lepšie.
Nespochybňujte slová svojich kolegov, chcú...

+ Sami ste si strojcom vlastného šťastia, preto nato nezabúdajte.
Nebuďte nepríjemný na kolegov, nikto momentálne...