Ak v rodine nie sú dobré vzory, hľadajme ich inde

Mať v rodičoch osobnosti hodné prirodzeného obdivu, je veľká devíza do života.

15.05.2014 15:55
rodina, portrét, harmónia Foto:
Láska k rodičom môže zatieniť triezvy pohľad na ich nedostatky.
debata

Ale ak v niektorých podstatných veciach ako vzor zlyhali, mali by sme prehodnotiť svoje kroky, nasledovanie vzoru. Nikto nemusí byť ovplyvňovaný nevhodným modelom správania z domu po celý život.

Nechceli nám ublížiť, ale…

Aj v detskom veku vieme vycítiť, ak niečo nie je v našom prostredí poriadku, ale ťažko s tým môžeme zabojovať pod silným vplyvom rodičov. Niekto to azda i dokáže za pomoci iného príbuzného či podpory u kamaráta, ale takmer nikdy sa to nestretne s pochopením doma. Naopak, v nezdravom ovzduší to môže ešte zvýšiť napätie. A tak sme až v dospelosti schopní meniť zlé návyky, ktoré majú na svedomí naši rodičia, či už to robili vedome alebo nevedome.

Nepreberajme hru bez rešpektu a pravidiel

Láska k rodičom môže byť taká veľká, že zatieni triezvy pohľad na ich nedostatky, ale vzájomná tolerancia v rodine nie je na škodu. Nebezpečné je hlavne to, ak prevezmeme zlé vzory, žijeme podľa nich a to isté vyžadujeme ďalej od svojich detí. Pokiaľ nám to pripadá prirodzené, neobmedzuje nás to v kvalite života a sme šťastní, nemusíme to násilím meniť. Vždy by sme sa však mali zaujímať o to, či to vyhovuje aj partnerovi a deťom.

Rovnaké problémy? Nie je dôvod!

Keď nám niektoré zlozvyky vadia a radi by sme sa ich zbavili, ale nejde nám to aj kvôli vplyvu z domu, musíme sa tomu vzoprieť a popracovať na tom sami. Hľadajme alternatívu, ktorá nám „sadne“, aby sme boli so sebou a svojim životom spokojnejší. Zbavme sa presvedčenia, že sme odkázaní na rovnaké správanie, zlozvyky, ochorenia či akýkoľvek diskomfort, aký vidíme u svojich rodičov. Nič nemusí byť rovnaké a každý môže dokázať zlepšiť si vyhliadky, celkové naladenie, fyzické i psychické dispozície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #výchova #zázemie

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...