Zlomená nôžka? Čo dať dieťaťu na tanier

Strava nielen dieťaťa má byť vyvážená, rôznorodá a pestrá.

07.04.2014 12:00
zlomená noha, zlomená nôžka, sadra, noha v sadre Foto:
Chce to vápnik!
debata

Ortopédi B. Brozmanová, M. Frištáková, I. Brucknerová a M. Kokavec v knihe Rodičia sa pýtajú ortopéda odporúčajú, aby strava pre dieťa lahodila nielen zraku, ale najmä žalúdku a organizmu.

V prípade, že vaše dieťa malo zlomenú nôžku či rúčku, radia jedálniček obohatiť o vápnik. Je obsiahnutý v mliečnych výrobkoch, syroch, tvarohu a podobne. Zvýšiť jednoznačne treba aj príjem vlákniny. „Ďalej by dieťa malo mať dostatočný príjem čerstvej zeleniny a ovocia,“ uvádzajú.

Súčasťou úpravy denného režimu by mal byť podľa ortopédov aj primeraný pohyb na čerstvom vzduchu, najmä ak sú slnečné dni. „Aby naše telo dokázalo využiť vitamín D, potrebuje na to slnečné lúče. Horšia situácia je, keď si dieťa zlomí dolnú končatinu. Vtedy nie je reálne (najmä pri čersvtvo založenej sadrovej dlahe) ísť sa von poprechádzať.“

Ak má váš byt balkón, na ktorý svieti slnko, pokúste sa zabezpečiť aspoň krátky pobyt dieťaťa na balkóne. Pri zle sa hojacich zlomeninách môže lekár predpísať aj podpornú medikamentóznu liečbu (vápnik v tabletkovej forme).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #zlomenina #zlomená noha

+ Oddýchnite si, to vám momentálne prospeje zo všetkého najviac.
Ak sa vám dnes v niečom nedarí nevadí, skúste to...

+ Vypnite na chvíľu, zmiernite tempo a naučte sa konečne relaxovať.
Predplatné bude výhodnejšie a vy môžete...