Príbeh: Nechceli sme, aby boli od seba

Súrodencov Petru a Petra prekvapil rozvod rodičov až v dospelom veku. Aj tak však bol šokom.

16.12.2013 15:40
rodina Foto:
Rodina je znovu pokope.
debata (1)

„Nevedeli sme, že rodičia majú vôbec nejaké problémy. Otec bol chodiaca pozitivita, ktorá pri mame stála v dobrom aj v zlom. Keď nás postavili pred hotovú vec, zrútil sa nám život. Bolo to, akoby nám jeden z nich umrel, inak sa to ani nedá opísať,“ povedal Peter, ktorý schudol päť kilogramov. „Nevedeli sme si predstaviť, ako budú päťdesiatnici teraz ďalej žiť a kvôli čomu takto oddelene. Vraj otec už k mame "nič necítil“," opísal Peter.

Aj Petra vraví, že peklo, ktorým si prešli, by nepriala nikomu. „Keby otec ochorel, zomrel, alebo niečo podobné, viem, že by sme sa so situáciou museli vyrovnať a byť veľkou oporou mame, ale čo vyviedol otec, tomu sme neporozumeli. Po päťdesiatke jednoducho povedal, že on ešte chce niečo zažiť, niečo dobehnúť, že on už mamu nechce. Nepochopiteľné.“

Stálo ich to veľa energie. Ale oplatilo sa. Otec sa skutočne od mamy odsťahoval. A tá to prežívala veľmi ťažko. „Bola to ako ťažká choroba v rodine. Dlho trvalo, kým som sa s otcom stretol, pretože som mu to jednoducho nedokázal odpustiť a už vôbec nie pochopiť ho,“ vraví Peter, no zároveň zdôrazňuje, že sám nevie predvídať svoje pocity, s ktorými sa bude musieť v budúcnosti pasovať. Prečo prídu, aké sú silné a ako sa s nimi popasovať.

Rodičov dali naspäť dohromady, no trvalo to dlho. „Dva roky sme chodili za otcom, veľmi vytrvalo. On medzičasom začal cestovať, bol v Mexiku, v Kanade, v Austrálii… Vravel, že žije najzaujímavejšiu etapu života. Až ďalšie Vianoce boli zlomové. "Možno to vyznie ako komédia, no mamu sme na Vianoce objednali k vizážistke aj stylistke. Urobili z nej úplne iného človeka. Otec keď ju zbadal…“

Nebolo to také jednoduché, ako to vyznieva. No on sa skutočne do nej potreboval znova zamilovať. To, že opeknela, nebolo samozrejme všetko. „On sa bál, že ju nájde zrútenú, že ho tým bude psychicky vydierať, akú trosku z nej spravil, keď od nej zdrhol. No mama mu týmto dokázala len svoju veľkorysosť. Zahrala scénu, akoby im tá dvojročná pauza dokonca prospela.“ Otec všetko oľutoval, mama mu všetko odpustila. „Aj to je život. Až teraz sme znova šťastní a kompletní,“ zhodnotila Petra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #rozvod

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...