Prečo moje dieťa ešte nespí?

Dieťa je hore, ešte nespí. A pritom, už je najvyšší čas.

01.10.2013 13:45
bábätko, spiace dieťa Foto:
Dieťa ľahko nezaspí, keď je choré. Alebo hladné.
debata

Vylúčili ste všetky možnosti. Dieťaťu zabezpečili teplú, voňavú posteľ a pokojnú izbu. No ono stále plače a nemôže zaspať. Skúste znova vypočítať, či ste na niečo nezabudli. Toto všetko ešte môže byť príčinou, prečo váš miláčik nezaspí.

Hlad – možno, že dieťa sa najedlo málo, alebo ste mu jednoducho zabudli dať najesť. Dni sa vám zliali do jedného a v roztržitosti ste sa jednoducho pomýlili.

Plná plienka – možno, že dieťa po pokuse zaspať „naložilo“ do plienky, ktorá ho teraz budí.

Upchatý noštek – spočiatku robí dieťaťu problém dýchať ústami a je odkázané na nos. Skontrolujte, či ho má vaše dieťa čistý.

Zima/teplo – dieťa pokojne nezaspí, ak mu je zima alebo teplo.

Hlučno – pozorne skontrolujte, či ho nebudia nejaké zvuky, možno odvedľa, ktoré sa včera v miestnosti nevyskytovali. Rovnako ho však môžu budiť aj pachy, ak ste napríklad maľovali kuchyňu – môže to dráždiť jeho citlivý noštek.

Nové pyžamko – ak nie je bavlnené, alebo je z iného materiálu, na aký je vaše dieťa zvyknuté, celkom pokojne môže citlivo zareagovať.

Strach z odlúčenia – pravdaže prvý spánok mimo vašej postele alebo miestnosti, v ktorej spíte, bude veľmi náročný. A prirodzeným nepokojom, ktorý vášmu dieťaťu nedovolí zaspať. Ostaňte s dieťaťom, až kým nezaspí.

Choroby – tie sú najväčším nepriateľom spánku. Môže ísť aj o záležitosti, ktoré nevidno, patrí sem napríklad prerezávanie zubov či rast kostí. Spánok sťažuje však aj reflux, kolika, bolesť uší, horúčka či nočné pomočovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #spánok #spánok dieťaťa

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...