Pitný režim a nevhodná desiata

Naučme deti pravidelne dopĺňať tekutiny, doprajme im kvalitnú desiatu.

23.09.2013 12:00
desiata, výživa, stravovanie detí Foto:
Ideálne je pripraviť doma školákom desiatový balíček.
debata

Fígeľ na školákov

Nejedna mamička sa stretáva s tým, že menšie deti nosia zo školy nedotknuté fľašky s pitím. Azda by pomohlo kúpiť školákovi nádhernú „maľovanú“ fľaštičku aj ryskami s tým, že ak nebude piť, dostane obyčajnú pet fľašu. S pitím nie je problém v tom, že by deťom nechutilo, skôr zabúdajú.

Nepraktické kúsky

Taký jogurt nemusí byť pre menšie deti úplne bezpečnou desiatou. Obal môže ľahko prasknúť a obsah sa vyleje do tašky, prípadne sa ním deti pri otváraní zašpinia. Uvarené vajíčko natvrdo tiež nie je to pravé, obzvlášť keď dieťaťu skĺzne na dno tašky a zistí sa to až po niekoľkých týždňoch.

Desiatový balíček

Ideálne je pripraviť doma školákom desiatový balíček, ktorý by mal obsahovať okolo sto kalórií. Môžete použiť ovocie, sušené ovocie, orechy, cereálie či urobiť si hrianky. Desiatové balíčky sú skvelým spôsobom, ako zabrániť prejedaniu sa. Olovrant by nemal obsahovať viac ako dvesto kalórií.

Zvoľte ovocie

Ak stojíte pred voľbou medzi čerstvým ovocím a džúsom alebo ovocnou šťavou, vyberte si ovocie. Celé ovocie nielen že obsahuje viac vlákniny ako džúsy, ale obsahuje aj menej kalórií. Vláknina zabraňuje niektorým typom rakoviny, ale aj pomáha zasýtiť.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu desiaty

Celozrnný chlieb
Tento druh chleba je na desiatu a olovrant veľmi vhodný, pretože neobsahuje bielu múku, zasýti a má veľa vlákniny. Je síce drahší, ale zdraviu prospešný.

Strúhadlo na syr
Na ochutenie pripravovaných pochutín do školy, ale aj pri ich domácej konzumácii je nastrúhaný syr čerešničkou na torte a obohatí jedlo o bielkoviny.

Maslo
Niektorí odborníci zďaleka nezatracujú živočíšne maslo, pretože pri spracovaní sa iba tepelne upravuje, kým do rastlinných tukov sa pridávajú konzervačné látky.

Šunka
Čo už môže byť chutnejšie na maslom natretom chlebíku, ako jemná bravčová alebo hydinová šunka. Zasýti, doplní zásoby bielkovín a iných dôležitých látok.

Ovocie
Šťavnaté ovocie spolu so zeleninou by mali školáci jesť v čo najväčšej miere, v školskej taške by nemali chýbať ani jeden deň, sú zdrojom vlákniny a vitamínov.

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #desiata #stravovacie návyky

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...