Nálepka učiteľské dieťa – žiadna výhra

Vždy sa nájde aj nejaký ten rozmaznaný rebel, ktorý popiera znaky väčšej časti "svojej" skupiny, ale deti z učiteľských rodín to skutočne nemávajú ľahké.

22.09.2013 11:00
učiteľka, žiak, vzdelávanie, učenie Foto:
Deti z učiteľských rodín to v škole nemávajú ľahké.
debata

Sú pod drobnohľadom spolužiakov i pedagógov, mnohým neraz aj veľkým tŕňom v oku a poriadne si to zlíznu!

Pomsta za vzťahy s rodičom

Niekde platí nepísaná zásada, že rodič svoje dieťa neučí a nie je mu triednym učiteľom, no ani v takom prípade sa neutají ich príbuzenský vzťah a nezabráni niektorým podivným praktikám v správaní okolia. Väzby s rodičmi „obete“ sa odzrkadľujú na prístupe učiteľov – tam, kde sú priateľské vzťahy, má aj dieťa akúsi protekciu. No i tu záleží na povahe učiteľa, ak je to totiž zásadový a prísny človek, bude ešte tvrdší na toho, ku komu má bližší vzťah. Iný sa zasa chce hlavne pred ostatnými ukázať, že nie je protekčný pedagóg a taktiež má neúprosný meter na kolegove dieťa. Potom sú tu znepriatelené strany, ktoré sa za spory, či osobné averzie mstia na nevinnom žiačikovi. Najmierumilovnejší priebeh majú tie príbehy z učiteľských rodín, v ktorých sa zachováva neutrálny postoj, nech sú akékoľvek väzby medzi rodičom žiaka a jeho kolegami.

Oku spolužiakov nič neunikne

Vrie to najmä vo chvíľach, keď na niekom sedí učiteľ a nedá dieťaťu žiadnu dobrú šancu, pričom protekčné dieťa je preferované. Deti sú veľmi vnímavé a tieto záležitosti berú ako veľkú krivdu, svoje pocity neskrývajú a ľahko si v triede vytvoria skupinu, ktorú stmelí jeden „nepriateľ“. Dôvodov, pre ktoré odsúdia spolužiaka, môže byť veľa a bohužiaľ neraz úplne stačí, že má nálepku „učiteľské dieťa“. Taký má potom smolu, pretože v detskej zraniteľnej duši nastáva chaos a ono sa stráca v tom, čo sa okolo neho deje. Občas sa i objaví niekto, tváriaci sa ako skutočný kamarát, ale zrady tu bývajú bežné. Nevie, komu veriť, nemá priateľov a nechápe všetky súvislosti. Bráni sa ako vie, častokrát v zúfalstve a to sa míňa efektu. Pomáha, ak sa doma otvorene hovorí o vzťahoch, ktoré rodič v škole má, dieťa sa aspoň lepšie zorientuje a nemusí vnímať mnohé okolnosti osobne. A vzťahy medzi spolužiakmi? Aj tu zohráva nemalú rolu, aký názor a podporu dostane od rodiča.

debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #žiak #rodič

+ Sústreďte sa hlavne sami na seba, na ostatné veci zabudnite.
Nespochybňujte ľudí okolo seba, momentálne vám...

+ Nekazte si oči a netrávte celý deň pri počítači, ak nemusíte.
Zorganizujte si svoju prácu tak aby ste toho...