Dať či nedať väčšiemu dieťaťu fľašu čaju alebo mlieka v noci?

Pri malých bábätkách je akosi automatické, že potrebujú i v noci dostať materské či umelé mlieko.

04.09.2013 08:30
pitie mlieka u detí - noc s mliekom Foto:
Mamičky nedokážu odolať svojim ratolestiam a len čo sa zobudia, dostanú fľašku s nápojom.
debata

U tých trocha väčších ho môžeme vynechať a podať od smädu nesladený čaj. Čo však s dvoj- či trojročnými batoľatami, ktoré aj počas noci potrebujú piť čaj?

Odborníci sa zhodujú v tom, že ročné dieťa by malo, pokiaľ nie je choré, prespať celú noc bez vyžadovania tekutín. Mamičky naopak nedokážu odolať svojim ratolestiam a len čo sa zobudia, dostanú fľašku s nápojom. Extrémom, a vôbec nie neobvyklým, je to, ak dvojročné dieťa vypije počas noci štyri či päť fliaš čaju alebo vody.

Mýty a fakty o tom, čo dieťa potrebuje v noci:

  1. Potrebuje mať stále suchú plienku. Nuž, ak mamička používa jednorazové plienky a nie látkové, tak naozaj nepotrebuje dieťa prebaliť celú noc. S výnimkou, že sa v tom čase pokaká. Toto sa však stáva najmä u novorodencov, väčšie deti robia spravidla veľkú potrebu počas dňa.
  2. Potrebuje dojčiť. Áno, u novorodencov a malých detí je to pravda. Od roka to však už nie je o potrebe pitia či jedenia, ale o tom, že dieťa je naučené neustále cítiť svoju matku a prsník používa na upokojenie. Primárna potreba jedla či pitia tam však už nie je.
  3. Potrebuje piť. Väčšie dieťa už naozaj piť v noci nepotrebuje s výnimkou veľmi horúcich letných dní. Vyžadovanie si pitia v noci je skôr zlozvyk ako potreba.

Viera Konôpková (33), syn Adrián (3)
Môj syn si vyžaduje pitie aj počas noci a tak k nemu vstávam aj dva či trikrát. Vždy vypije 250ml nesladeného čaju a zaspí. O pár hodín je však už hore a rituál sa opakuje. Neviem ho to odnaučiť, lebo akonáhle nedostane napiť, spustí strašný plač. Dúfam, že ho to prejde nejako samo.

Renáta Vlasáková (29), dcéra Michaela (4) a Marko (1,5)
Nočné pitie tekutín som „zatrhla“ obom deťom v roku. U Marka to odúčanie trvalo dlhšie, Miške stačila jedna noc a pochopila, že v noci sa už piť nebude. Nie som predsa otrok vlastných detí, aby som vstávala k nim päťkrát za noc. Potrebujem fungovať pri nich cez deň a tak sa musím v noci riadne vyspať.

debata chyba

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...