Ako vidia rodičia detské zaľúbené srdiečka?

Najradšej by to nevideli veľmi dlho, ale ani v detskom veku nie láska výnimkou.

06.06.2013 14:00
detská láska - Foto:
Detské lásky robia rodičom vrásky.
debata

Možno je to niekedy len silnejšia sympatia, no môže ísť aj o cit, na ktorý sa nezabudne po zvyšok života. Dospelým by nezaškodilo občas trochu zaloviť v pamäti, či tiež nezažili niečo také v „nevhodnom“ veku.

Čo je zlé na čistom detskom vzťahu?

Z pohľadu rodiča je tu veľa rizík, najmä prekročenie hraníc a v tomto zraniteľnom veku k tomu môže ľahko dojsť. Keď ide hlavne o zvedavosť, v nestráženej chvíli sa skutočne môže maloletý človiečik zachovať spontánne a nezodpovedne. V tomto je dôležitá rola dospelého, aby sa s dieťaťom už v skorom veku otvorene rozprával aj o veciach spojených s intimitou.

S prihliadnutím na jeho mentálnu vyspelosť a s citom, ktorý by nemal chýbať. Dieťa nemá mať pocit, že mu nedôverujeme, že mu chceme niečo zakázať, či nariadiť ako sa má správať jeho telo, kedy a do koho sa môže zaľúbiť. Má nám veriť a naše skúsenosti i poznania vnímať ako odporúčania v najlepšom slova zmysle. No je to hotová veda, ktorá príliš nepraje prísnym, alebo prudérnym rodičom v konfrontácii so zaľúbeným detským srdiečkom s čistými úmyslami.

Vplyv prostredia a vlastné danosti

Možno sa nám raz dieťa poďakuje za to, ako sme ho ovplyvnili a možno má v sebe zakódované modely správania, ktoré ho odklonia od nebezpečného konania. Je tu stále otázka zvládnutia pudov i citov tak, aby to človeku prospievalo a nie škodilo. Nemal by byť vystavený situáciám, ktoré nedokáže spracovať, na ktorých ďalší vývoj nemá podmienky. Na to sme tu my rodičia, ale nie ako mravokárcovia, ktorí niečo zakážu alebo sa o tom vôbec nechcú baviť a rátajú s tým, že sa dieťa automaticky nezachová proti nášmu mysleniu a spoločenskej etikete.

Máme sa snažiť dieťaťu v prvom rade porozumieť, chcieť vedieť čo cíti a ako to vníma, čo prežíva pri prvých dotykoch s láskou, ako sa vyrovnáva s tým, čo chce jeho telo. Pudy i city sa bijú neraz v každom z nás, no v dospelom veku nám do toho nik „nekecá“. Dieťa však musí rešpektovať tlak rodiča a ak je napríklad ešte aj výchova nejednotná, môže sa z toho detská dušička zblázniť. Vnímajme svet našich detí čo najpozornejšie!

debata chyba

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...