Dieťa musíte naučiť piť. Inak mu hrozia problémy aj v dospelosti

Pokiaľ sa dieťa nenaučí dodržiavať pitný režim, má s tým problémy aj v dospelosti a môže mať kvôli tomu rad zdravotných problémov. Uviedla to odborníčka na výživu Věra Stejskalová.

29.07.2010 15:35
Dieťa musíte naučiť piť. Inak mu hrozia... Foto:
Dieťa musíte naučiť piť. Inak mu hrozia problémy aj v dospelosti
debata

Najlepšie pre deti podľa nej je pitná voda schladená na osem až desať stupňov Celzia, s mierne horkastou či kyslastou chuťou. Dieťaťu je nutné vodu ponúkať, aby pilo celý deň v menších dávkach.

„Množstvo tekutín závisí od veku dieťaťa, jeho aktivity aj teplote ovzdušia. Keď sa dieťa v horúčave spotí, malo by dostať popri vode aj minerálku, aby si teplo doplnilo minerálmi,“ upozornila.

Rodičia by podľa Stejskalovej nemali deťom zakazovať piť pri jedle alebo pred spaním. Má dostať napiť, keď má smäd, a mal by to byť nápoj, ktorý mu chutí. Preto je lepšie neučiť ho na sladké, aby potom sladké nežiadalo.

Dieťa by nemalo piť nápoje s kofeínom ani alkohol. Mlieko sa do pitného režimu nepočíta, pre obsah výživných látok sa radí k potravínám. Pitný režim je možné doplniť ovocím, vhodný je melón a tiež zelenina alebo polievky.

Hygienička Jana Foltinová upozornila, že keď dieťa nemá dostatok tekutín, je nesústredené. nepozorné, môže mať problémy v škole a zle sa učiť. Má sklon k vysokému tlaku, ľadvinovým kamienkom či zápche. Signálom nedostatku tekutín je sucho v ústach či tmavý moč. „Smäd znamená pre telo stres. Nestačí piť len pri pocite smädu, ale pravidelne a vedome, to by rodičia mali naučiť,“ uviedla.

„Zásadný odkaz mamičkám je, naučte deti piť vedome, pravidelne, aby sa to pre nich stalo normálnou súčasťou života, ako ich naučíte čistiť si zuby a jesť príborom,“ odkázala matkám Foltinová.

Odporučila rodičom, aby pri výbere vody vždy čítali etikety, aby vedeli, aké minerálne látky obsahujú. Deti by mali dostať vodu z podzemných zdrojov, teda pramenitú, minerálnu, prípadne kojeneckú. Vhodnejšia je voda neperlivá, detský zažívací trakt môže kysličník uhličitý dráždiť.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...