Oľga Feldeková: Mám veľké deti a veľké starosti

Spisovateľka a humoristka Oľga Feldeková má päť detí. Vraví, že úslovie malé deti malé starosti, platí do písmena.

25.10.2012 17:30
Oľga Feldeková: Mám veľké deti a veľké starosti Foto:
Oľga Feldeková: Mám veľké deti a veľké starosti
debata

Starosti sa rozmnožujú
Malé deti, malé problémy. Veľké deti, veľké problémy. Podľa Oľgy Feldekovej je toto úslovie absolútne pravdivé. „Hoci o malé dieťa sa rodič strachuje, aby sa nepotklo, nespadlo z hojdačky, o dospelé sa bojí viac,“ povedala. Vysvetlila, že neskôr prichádzajú choroby, ktoré, žiaľ, v ich rodine majú požehnane. Oľga Feldeková s manželom tiež celý čas riešili, aby si deti našli dobrých partnerov, aby im vzťahy fungovali, aby ich nič netrápilo, aby mali zdravé deti a dokázali ich vychovať. „O vnúčatá sa bojíte rovnako ako o vlastné deti. Starosti sa rozmnožujú,“ myslí si. 

Nič nezakazovať
Feldekovci sledovali, s kým sa ich deti stretávali v puberte a čo robili vo voľnom čase. „Viacmenej sme to sledovali, ale snažili sme sa im nič nezakazovať. Ak sa nám niečo nepáčilo, napríklad deti, ktoré ich zvádzali na zlé chodníčky, snažili sme sa im to zhnusovať,“ prezradila svoju taktiku humoristka. Tvrdí, že s jej štyrmi dcérami bolo menej problémov ako so synom. „S Martinom to bolo horšie. Viete, ako to chodí – chlapci sa jeden pred druhým vyťahujú. Ale ani s ním sme nemali závažný problém.“ 

Z penzie sa žiť nedá
Krízu, o ktorej sa hovorí už snáď dva roky, pociťujú aj Feldekovci. „Jednak, z penzie sa žiť nedá, takže musíme neustále rozmýšľať nad tým, ako si privyrobíme nejakú tu korunku.“ Dodala, že jej deti trpia „veľmi“. Napríklad dcéra Katka má od pätnástich rokov ťažkú cukrovku, k tomu Crohnovu chorobu a mániodepresiu. Napriek tomu jej podľa slovenských zákonov neprináleží invalidný dôchodok. Len preto, že nebola dostatočný počet rokov zamestnaná. „Zamestnaná byť nemohla, keďže od pätnástich rokov bola chorá,“ krúti hlavou spisovateľka. Myslí si, že mnohé slovenské zákony by bolo potrebné „prevetrať“ a poriadne sa nad nimi zamyslieť.

Text: Dana Závadová pre Žena.Pravda.sk
Foto: Zuzana Čižmáriková

debata chyba

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...