Pomôže deťom čistiť si zuby cez školskú prestávku? Británia hľadá odpoveď

Zaujímavý projekt rozbiehajú v britskom Manchestri. Deti zo škôl v tomto anglickom meste nebudú počas prestávok v školskom vyučovaní len desiatovať alebo sa hrať.

04.11.2012 06:50
Pomôže deťom čistiť si zuby cez školskú... Foto:
Pomôže deťom čistiť si zuby cez školskú prestávku? Británia hľadá odpoveď
debata

Raz denne ich čaká povinné čistenie zubov pod dohľadom učiteľov. Na svojich internetových stránkach o novej stratégii v boji proti zubnému kazu u detí informoval denník The Daily Telegraph.

Do pilotného programu boli zaradené školy v meste Rochdale, kde sa deti čo do skazenosti zubov umiestňujú na vrchole rebríčka za celú Britániu. Učiteľom poradia odborníci na dentálnu hygienu, ako majú deti vo veku od piatich do siedmich rokov, ktorých sa novinka v školskom programe týka, o zuby starať.

Podľa nedávno zverejnenej štatistiky má zubný kaz skoro polovica britských detí mladších ako dvanásť rokov. Môže za to jedlo s vysokým obsahom cukru i rodičia, ktoré dostatočne nedohliadajú na to, aby si ich potomkovia pravidelne a správne čistili zuby.

Podľa poradcu Britskej asociácie stomatológov Damiena Walmsleyho naordinovať deťom povinné čistenie zubov cez školskú prestávku problém so zlým chrupom úplne nevyrieši. „Bohužiaľ máme miesta so sociálnymi problémami, kde sa ľudia zháňajú po niečom rýchlom na jedenie. Niekedy sú týmto jednoduchým a rýchlym riešením sladkosti,“ povedal.

Ľudia by podľa neho nemali jesť sladké ako desiatu. „Záleží na informovanosti. Keď sa používa rozum, je možné jesť zdravšie za rovnako veľa alebo menej peňazí,“ tvrdí tento odborník a dodáva, že rozšíriť povinné čistenie zubov do škôl v celej krajine by bolo veľmi drahé.

Podľa výsledkov českého vzdelávacieho projektu Zdravé zuby, ktoré jeho autori zverejnili tento rok v marci, sa kazivosť zubov u dvanásťročných detí za posledných sedem rokov znížila asi o polovicu. Vlani u zubára potrebovalo ošetrenie 26 percent detí, v roku 2004 ich boli skoro dve tretiny.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich teraz potrebuje.
Nebuďte doma lenivý, pracujte tak, ako by ste...

+ Zdravá strava a dostatok vody posilnia vaše telo i ducha.
Nové príležitosti v práci privedú k finančnému rastu....