Pitný režim je dôležitý už odmalička!

Viete, kedy je ten správny čas zoznámiť dieťatko s prvým dúškom vody? Hneď ako začnete do jeho jedálnička zaraďovať prvé nemliečne príkrmy.

03.11.2012 11:53
Pitný režim je dôležitý už odmalička! Foto:
Pitný režim je dôležitý už odmalička!
debata

Materské mlieko obsahuje 87% vody, čo v prvých mesiacoch zaženie bábätku hlad i smäd a iné tekutiny rozhodne nepotrebuje. Okolo šiesteho mesiaca však nastáva fáza, keď dojčiatku popri mlieku môžete pomaly začať predstavovať aj príkrm v podobe jemných zeleninových či ovocných pyré. Pre nedojčené deti kŕmené mliečnymi formulami toto obdobie prichádza o niečo skôr, už okolo štvrtého mesiaca.

Keď už materské mlieko nestačí…
S prvými lyžičkami príkrmu začnite dieťatko zvykať aj na príjem tekutín. Keď sa totiž nemliečna strava stane stabilnou súčasťou jeho jedálneho lístka, mlieko už potreby jeho pitného režimu celkom nepokryje.

„Deti, ktoré začali prechádzať na nemliečnu stravu, predovšetkým tie nedojčené, by už mali okrem vody skrytej v mlieku a príkrmoch za deň prijať okolo 300 ml, v horúcich letných mesiacoch aj do 500 ml tekutín. V začiatkoch však dojča do pitia zbytočne nenúťte, dávku sa vám iste podarí postupne zvyšovať. Ideálnou voľbou je dojčenská voda, ktorú netreba prevárať a obsahuje v optimálnom množstve aj minerálne látky potrebné pre telo dieťatka,“ odporúča skúsená pediatrička MUDr. Eva Beňová.

Čaje a presladené nápoje nie, voda áno!
Čajíkom sa napriek radám starých mám aspoň v začiatkoch radšej vyhnite. Hlavne bylinkové majú na organizmus rôzne účinky, na ktoré detské telíčko ešte nemusí byť celkom pripravené. Bábätko by malo piť čistú vodu, ktorú na väčšine Slovenska našťastie máme dostatočne kvalitnú. Ak však chcete drobcovi dávať len to najlepšie, alternatívou je balená dojčenská voda, ktorej zloženie a mikrobiologická čistota podliehajú prísnym kritériám s ohľadom na tých najmenších.

Dojčenskú vodu odborníci odporúčajú nielen ako základ pitného režimu, ale aj na prípravu jedál pre malé deti. A čím dlhšie ochraňujte dieťa pred presladenými farebnými nápojmi, radšej ho naučte brať ako samozrejmosť čistú vodu. Dávate mu tým ešte jeden vzácny dar – chránite ho pred obezitou!

Text: Monika Schönová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...