Päť vecí, ktoré tínedžer neznáša

Mať doma tínedžera je niekedy naozaj "na mašľu". Najmä, ak denne bojujete o slušné správanie, učenie sa, upratanie si izby či skrine prípadne vyžadujete, aby váš potomok neodvrával.

18.01.2013 07:00
Päť vecí, ktoré tínedžer neznáša Foto:
Päť vecí, ktoré tínedžer neznáša
debata

Nielen rodičia to majú s deťmi ťažké. Aj deti, ktoré práve v puberte hľadajú svoje „JA“ a sú pod vplyvom hormónov, to s nami nemajú jednoduché. Prečo? Tieto deti sa od rodičov, najmä matiek, v tomto období odpútavajú, no na druhej strane ich ešte stále potrebujú. Takže to v praxi vyzerá tak, že dieťa chce viac voľnosti, ale doma potrebuje ešte stále pohladenie a pritúlenie. Nájsť hranicu je naozaj niekedy veľmi ťažké. A tak sa stane, že nastávajú medzi rodičmi a deťmi nezhody.

Viete, čo na rodičoch pubertiaci neznášajú:

1. Ak ich objímate na verejnosti. Nie jeden tínedžer vám potvrdí, že najväčšiu hanbu, akú mu rodičia môžu spraviť je to, ak ich bozkávajú alebo objímajú na verejnosti, najmä vtedy, ak sú neďaleko jeho kamaráti alebo spolužiaci.

2. Ak vyžadujete poriadok v skrini či detskej izbe. Zaoberať sa poriadkom je pre dieťa v puberte absolútne nepodstatné. On neporiadok nevidí, jemu vyhovuje „bordel“, je to pre neho prirodzenejšie ako úhľadné kôpky v šatníku či zoradené knihy v knižnici. A prach? Veď tam predsa žiadny nie je!

3. Ak chcete, aby vám pomáhali. Pubertiak je od prírody lenivý tvor a tak každá povinnosť v domácnosti, ktorú musí spraviť je patrične okomentovaná a niekedy doslova „vyhádaná“. Dieťa nechápe, že mať povinnosti je bežné. Rodič nechápe, že dieťaťu nevynesený kôš a neumytý riad jednoducho nevadia.

4. Ak žiadate aby šiel s vami na výlet, dovolenku či na návštevu k starej mame. Nuda, nuda a ešte raz nuda. Nezaujíma ho zámok v Ledniciach ani Demänovská jaskyňa a na Oravský hrad sa nevyštverá ani omylom. Ísť k starej mame ho donúti iba predstava, že dostane nejaké to euro na prilepšenie.

5. Ak mu zakazujete počítač. Pre vášho potomka v puberte nie je nič dôležitejšie ako kamaráti a pocit, že niekam patrí. Všetko ostatné ich otravuje a irituje. Zdá sa im to nudné a zbytočné. Prečo by mal pomáhať s domácimi prácami keď na facebooku sa práve rieši niečo dôležité?

Text: -kk- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...