Tristosedemdesiatgramová Editka má už päť rokov

Začiatkom decembra oslávila Editka zo Záhoria päť rokov. Dievčatko dnes váži necelých 12 kg a meria 105 cm. V čase, keď prišla na svet, málokto veril, že to dokáže. Že prežije.

08.02.2013 14:05
Tristosedemdesiatgramová Editka má už päť rokov Foto:
Tristosedemdesiatgramová Editka má už päť rokov
debata

Je najmenej vážiacim predčasne narodeným dieťatkom v histórii Slovenska, ktoré prežilo. 370-gramový živý tvor. Toľko váži malý ježko. Alebo mačiatko na druhý týždeň po narodení. Zázrak je aj to, že Editka nemá vážnejšie zdravotné problémy. Vidí, chodí, mentálne nezaostáva. Je veľmi aktívna, priam hyperaktívna, zamestnáva celú rodinu.

„Editka je naše jediné dieťa,“ hovorí jej mama Michaela. „V maternici deväť týždňov nerástla, neprospievala. Mala sa narodiť až koncom februára, na svet však prišla urgentným cisárskym rezom už začiatkom decembra v 29. týždni tehotenstva. Bola som opuchnutá, mala som vysoký tlak, preeklampsiu. Lekári zachraňovali život jej aj mne.“ Editka bola primalá aj na svoj gestačný vek. Všetkých však po narodení prekvapila, bojovala o život ako levica. Dva dni nebola dokonca ani zaintubovaná, dokázala sama dýchať. V nemocnici strávila šesť mesiacov a odchádzala odtiaľ ani nie trojkilová. 14-mesačná začala sedieť, 26-mesačná chodiť. „Je vnímavá, veľa rozpráva, ale dlhá a tenká ako slíž, my aj ponožky musíme zužovať,“ smeje sa jej mama. „Všetko, čo spapá, vybehá. Ale mohla ostať slepá, hluchá, ďakujem Pánu Bohu, ako to je. Je to krásne, milé dievčatko, ale inak čertica s veľkými rohami!“

Editka je príkladom toho, ako veľmi za posledné roky pokročila neonatológia – odbor zaoberajúci sa vývojom a liečbou novorodencov, špeciálne chorých a nedonosených detí, pododbor pediatrie. Na Slovensku sa ročne narodí takmer 5-tisíc detí predčasne, je to prakticky každé deviate  dieťa. V priebehu posledných 10 rokov narástol počet nezrelých novorodencov o takmer 30¤% a odborníci hovoria doslova o epidémii predčasných pôrodov.

Za predčasne narodené sa považuje každé dieťa, ktoré príde na svet pred 37. týždňom tehotnosti. Tá trvá za normálnych okolností 40 týždňov. „Momentálne je vo väčšine európskych štátov za životaschopné považované dieťa narodené po ukončenom 24. gestačnom týždni a s hmotnosťou nad päťsto gramov,“ vysvetľuje odborníčka na nedonosené deti doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc., prednostka Novorodeneckej kliniky Nemocnice sv. Cyrila a  Metoda v bratislavskej Petržalke.  „Tieto deti sú však extrémne nezrelé, ich orgány fungujú nedostatočne, preto majú nielen vysoké riziko úmrtia, ale ak prežijú, aj dlhodobé následky.“ Medzi najčastejšie patria neurologické komplikácie, neprospievanie, poruchy zraku, sluchu, chronické pľúcne ochorenie, vo vyššom veku poruchy učenia, pozornosti, správania a podobne. Neonatológovia volajú po vytvorení národného registra predčasne narodených detí, ktorý by umožnil lepšie plánovať komplexnú zdravotnú starostlivosť zo strany viacerých odborníkov. Čím lepšia zdravotná starostlivosť sa im poskytne už od narodenia, tým menej neskôr zaťažia sociálny systém.

Hmotnosť novorodenca a jeho zrelosť sú dve rozdielne veci. Editka patrila medzi veľmi nezrelé predčasniatka s extrémne nízkou pôrodnou hmotnosťou, narodila sa však predsa len v 29. týždni tehotenstva. „Prežilo už aj dievčatko narodené v 23. týždni,“ konštatuje neonatologická sestra Mgr. Ľubica Kaiserová, predsedníčka výkonného výboru občianskeho združenia Malíček. „Má však, bohužiaľ, pomerne veľa zdravotných problémov. V zásade však možno povedať, že deťom narodeným po 25. týždni tehotenstva sa vďaka pokroku v medicíne začína čoraz väčšmi dariť nielen v prežívaní, ale aj čo sa týka kvality života.“

Text: Bianka Stuppacherová pre magzín Pravdy
Foto: archív rodiny

debata chyba

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...