Olej z mrkvových semien môže pri slnení poškodiť

O tom, ako vidí "cestu ku krásnej hnedej pokožke" profesionálna kozmetička, aké najčastejšie chyby robia klientky v súvislosti so slnením i následnou starostlivosťou o pokožku a kedy si spôsobia pigmentové fľaky, sa zhovárame s Ivetou Škodovou z LuVi štúdia v Bratislave.

22.06.2019 14:00
Iveta Skodova1 Foto:
Iveta Škodová.
debata

Aké chyby robia podľa vás najčastejšie ženy v súvislosti so slnečným žiarením a letom? Vzhľadom na svoju pokožku?

Za časté chyby považujeme nepravidelné alebo nepostačujúce nanášanie „opaľovacieho prípravku“. Nevhodný výber SPF faktora. V poslednom čase sa stretávame stále častejšie s tým, že si zákazníčky samy vyrábajú prírodné opaľovacie prípravky. Používaním takýchto domácich prípravkov sa však ľudia vystavujú veľkému riziku. Majú väčšiu šancu na vznik zhubného melanómu a urýchlia tým spálenie. Napríklad často používaný olej z mrkvových semien umožňuje, aby slnečné lúče „vošli“ rýchlejšie do pokožky. Bio oleje odporúčame používať skôr v domácej starostlivosti, na výživu a hydratáciu pleti, nie na slnenie na dovolenke!

A čo starostlivosť po opaľovaní? Čo hnevá kozmetičky v tomto smere?

Za častú chybu sa dá označiť aj nedostatočná starostlivosť po slnení. Pleť treba poriadne vyživiť, hydratovať, prípadne upokojiť. Opálenej pleti vôbec neprospieva vlhké prostredie a horúca voda. Je dobré vyhýbať sa horúcim kúpeľom a saunám, pri sprchovaní používať vlažnú vodu. Horúca voda vyťahuje z buniek vlhkosť a vysúša pokožku, čo vedie k rýchlejšiemu blednutiu a odlupovaniu opálenej kože. Opálenú pleť nie je vhodné ani nijako mechanicky dráždiť. Chlórová voda v bazénoch býva pre pokožku agresívna. Po každom kúpaní sa v bazéne je vhodná sprcha. Jednou z dôležitých vecí, na ktoré treba myslieť, je fakt, že čím rýchlejšie pokožka zhnedne, tým rýchlejšie sa z nej farba vytratí. Najlepšie je opaľovať sa v kratších intervaloch a postupne ich predlžovať.

Vidíte na tvári klientok, či sa často a rady opaľujú?

Nadmerné opaľovanie si koža vždy zapamätá, najmä prehnané návštevy solária. Škody páchané na pleti zo slnka sa môžu prejaviť aj po niekoľkých rokoch.

Pri akých problémoch s pokožkou by sa z hľadiska kozmetičky mali ženy vyhnúť opaľovaniu sa?

Osoby trpiace atopickou dermatitídou alebo lupienkou. Lokálne aplikované lieky môžu spôsobiť, že postihnutá koža je ešte citlivejšia a náchylnejšia na spálenie. Do skupiny ľudí, ktorí by sa nemali opaľovať, patria aj osoby, ktoré mali v minulosti pigmentové fľaky (čiže majú sklon k hyperpigmen­tácii). Ďalej ľudia s diagnózou cukrovky, ich pokožka menej viaže vodu ako pokožka zdravého človeka. Nedostatok vlhkosti často spôsobí intenzívny pocit svrbenia, ktoré môže postihnúť celé telo. Slnečné žiarenie pokožku ešte viac vysušuje a spôsobuje, že je náchylnejšia na infekcie. Pozor si treba dať aj pri užívaní liekov, ktoré sú fotosenzitívne – zvyšujú citlivosť na slnečné žiarenie. Dôležité je dôkladne si prečítať príbalový leták. A napokon, samozrejme, tehotné a dojčiace ženy. A klienti, ktorí si liečia aktívne akné. Kozmetička vždy upozorní, po akých ošetreniach si treba dávať pozor na slnko.

Odporúčate pred letnou dovolenkou píling – odstránenie vrchnej časti pokožky? Túto chybu často robia dovolenkári v Turecku, idú v hoteli do hammamu, kde im urobia píling a následne sú po prvom dni na pláži červení ako repa.

Píling, ten v princípe odporúčame, zbaví pokožku odumretých buniek. Opálenie je krajšie a dlhšie vydrží. Odporúčame ho však robiť aspoň dva dni pred dovolenkou. Nikdy nie na čerstvo opálenú pokožku priamo na dovolenke!

Do maximálne akého obdobia v roku je vhodné bielenie, resp. odstraňovanie pigmentových fľakov?

Podľa toho, aké ošetrenie sa na odstránenie pigmentácií použije. Pri laserovom ošetrení je zákaz slnenia cca 3 mesiace. Po chemickom pílingu jeden mesiac. Vždy je potrebné po týchto zákrokoch používať cez deň zvýšený ochranný faktor. Aj preto sú na odstraňovanie pigmentových fľakov najvhodnejšie zimné mesiace.

Pri akej kozmetickej chybe ženám „naskáču“ na tvári pigmentové fľaky?

Pri nedodržaní inštrukcií po invazívnom kozmetickom ošetrení. Vždy treba dodržiavať rady kozmetičky či dermatologičky. Každé ošetrenie si vyžaduje inú dobu zákazu slnenia. Najdlhšie je to po laserových ošetreniach. Často spigmentujú zákazníčky po priamej aplikácii parfumu na pokožku a následnom slnení. Nebezpečný je obsah éterických olejov v kombinácii so slnečným žiarením. Tiež si treba dávať pozor na lak na vlasy, aby sa pri nanášaní nedostal na pleť. Mnoho žien nepozná svoj fototyp a podcenia výber SPF faktora. Pri predispozícii na hyperpigmentáciu alebo počas tehotenstva či dojčenia by mal byť faktor 20 a viac. Za riskantné považujeme používanie prírodných olejov počas intenzívneho slnenia (už spomínaných doma neodborne namiešaných prírodných opaľovacích prípravkov). Časté miesto, kde sa stretávame s pigmentáciou, je horná pera. Je to miesto, kde sa viac potíme, nevenujeme mu až takú pozornosť pri nanášaní opaľovacieho prípravku. Najmä po depilácii hornej pery si treba dávať pozor na slniečko minimálne tri dni.

Ako sa dá pomôcť klientke, ktorá už má následkom opaľovania množstvo drobných vrások na tvári?

Základom zdravého opaľovania je následná starostlivosť o pleť. Treba vyživovať a hydratovať pokožku celého tela. Po dovolenke alebo intenzívnom slnení je vhodné dopriať si hydratačné, upokojujúce ošetrenie v kozmetickom salóne. Na jeseň možno podstúpiť invazívnejšie ošetrenia, ako napríklad obľúbený microneedling, chemické pílingy, laserové ošetrenia. Ak sú na tvári čerstvo vzniknuté pigmentové fľaky, je dobré hneď vyhľadať kozmetičku. Čím skôr vzniknutú pigmentáciu riešime, tým je jej odstránenie jednoduchšie. Možnosti odstránenia sú chemické pílingy, pri čerstvých fľakoch stačí aj diamantová dermabrázia s kombináciou vhodného prípravku na domáce ošetrovanie, laserové ošetrenia alebo LED diódové polarizované svetlo. Veľmi dobrým pomocníkom pre rýchlejšiu regeneráciu pleti je užívanie 100 % hydrolyzovaného kolagénu. Okrem toho, že kolagén vyživuje kosti a kĺby, v kombinácii s vysokým obsahom vitamínu C dokáže s pleťou hotové zázraky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #pleť #opaľovanie

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...