Tipy, triky, nápady: Šťavnaté, chutné a obľúbené mäso

Aby bolo mäso také, ako má byť, pred prípravou ho nikdy nenamáčame vo vode (zbytočne by sa vylúhovalo), ale iba utrieme vlhkou utierkou alebo krátko opláchneme.

08.05.2020 16:00
mäso, grilovanie, rošt Foto:
Rošt pred grilovaním najprv potrieme tenkou vrstvou oleja.
debata

Okraje mäsa pred úpravou narežeme, aby sa tepelním spracovaním neskrútili, a od kosti uvoľňujeme narezaním, aby sa všade prepieklo. Pred dusením mäso vždy osmažíme na tuku po oboch stranách, aby sa na povrchu zrazilo. Bude tak šťavnatejšie, pretože v priebehu prípravy šťava nevyteká. Z tohto istého dôvodu do mäsa pri obracaní nepicháme vidličkou. Mrazené mäso varíme tak, že ho najprv dáme do vriacej vody, aby sa povrch mäsa zrazil a zostalo šťavnaté. Zlatistú kôrku pri pečení zasa dosiahneme tak, že mäso vložíme do rúry už vopred predhriatej a spočiatku pečieme prudko, potom teplotu znížime a dopekáme zvoľna.

Umenie špikovať

Mäso špikujeme slaninou v smere vlákien, pretože slanina tak ľahšie preniká do mäsa a pri krájaní sa tvoria v mäse malé štvorčeky, akási mozaika. Aby sa slanina lepšie krájala, necháme ju najprv v chladničke chvíľu stuhnúť.

Namastený rošt

Rizikom pri pečení na rošte, najmä u rýb, je, že sa mäso prichytí na rozpálenú mriežku a potom sa zle obracia. Preto rošt najprv potrieme tenkou vrstvou oleja a poukladáme naň mäso. Až keď sú rúra alebo gril rozpálené, vložíme mäso na rošt. Zaručene sa neprichytí a bude sa aj lepšie obracať.

Kedy treba mäso soliť

Mäso v polievke solíme vtedy, keď príde do varu. Mäso na pečenie zasa solíme skôr, než ho dáme do pekáča. Solené mäso púšťa šťavu, ktorá vnikne do tuku, a tak zmierni teplotu, ktorá je pre opekanie mäsa dôležitá. Minútky a zvlášť pečeň solíme až po opečení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #príprava #grilovanie #solenie #špikovanie #rošt

+ Mali by ste sa viac usmievať, potrebujete emocionálnu sebadôveru.
Nehovorte ľuďom okolo seba ako majú pracovať,...

+ Stanovte si svoj jedálniček a dodržiavajte presné časy kedy jete.
Vydržte v maximálnom tempe a dostanete sa tam,...