Tipy, triky, nápady: Šťavnaté, chutné a obľúbené mäso

08.05.2020 16:00
mäso, grilovanie, rošt
Rošt pred grilovaním najprv potrieme tenkou vrstvou oleja. Autor:

Aby bolo mäso také, ako má byť, pred prípravou ho nikdy nenamáčame vo vode (zbytočne by sa vylúhovalo), ale iba utrieme vlhkou utierkou alebo krátko opláchneme.

Okraje mäsa pred úpravou narežeme, aby sa tepelním spracovaním neskrútili, a od kosti uvoľňujeme narezaním, aby sa všade prepieklo. Pred dusením mäso vždy osmažíme na tuku po oboch stranách, aby sa na povrchu zrazilo. Bude tak šťavnatejšie, pretože v priebehu prípravy šťava nevyteká. Z tohto istého dôvodu do mäsa pri obracaní nepicháme vidličkou. Mrazené mäso varíme tak, že ho najprv dáme do vriacej vody, aby sa povrch mäsa zrazil a zostalo šťavnaté. Zlatistú kôrku pri pečení zasa dosiahneme tak, že mäso vložíme do rúry už vopred predhriatej a spočiatku pečieme prudko, potom teplotu znížime a dopekáme zvoľna.

Umenie špikovať

Mäso špikujeme slaninou v smere vlákien, pretože slanina tak ľahšie preniká do mäsa a pri krájaní sa tvoria v mäse malé štvorčeky, akási mozaika. Aby sa slanina lepšie krájala, necháme ju najprv v chladničke chvíľu stuhnúť.

Namastený rošt

Rizikom pri pečení na rošte, najmä u rýb, je, že sa mäso prichytí na rozpálenú mriežku a potom sa zle obracia. Preto rošt najprv potrieme tenkou vrstvou oleja a poukladáme naň mäso. Až keď sú rúra alebo gril rozpálené, vložíme mäso na rošt. Zaručene sa neprichytí a bude sa aj lepšie obracať.

Kedy treba mäso soliť

Mäso v polievke solíme vtedy, keď príde do varu. Mäso na pečenie zasa solíme skôr, než ho dáme do pekáča. Solené mäso púšťa šťavu, ktorá vnikne do tuku, a tak zmierni teplotu, ktorá je pre opekanie mäsa dôležitá. Minútky a zvlášť pečeň solíme až po opečení.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#špikovanie #solenie #rošt #príprava #mäso #grilovanie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku