Tipy, triky, nápady: Ľahký návod ako upiecť králika

Klasikou pri príprave králika je pečenie. Počas prípravy mäsa pred samotným pečením si treba zapnúť rúru a nechať ju zohriať na zhruba 200 °C.

24.04.2020 15:00
pečený králik Foto:
Čím nižšia je teplota pečenia, tým bude mäso jemnejšie a šťavnatejšie.
debata (1)

Do pekáča dáme najskôr trochu vody – asi 200 ml, môžeme pridať trochu masla alebo na kocky nakrájanú slaninu. Mäso osolíme, pridáme rascu, potrieme cesnakom a dáme do pekáča. Cibuľu nakrájame na kocky a posypeme ňou mäso. Pekáč prikryjeme vekom alebo prekryjeme alobalom, dáme do rúry, ale teplotu znížime na 150 – 180 °C. Čím nižšia teplota, tým dlhšie sa bude mäso pripravovať, ale bude o to jemnejšie a šťavnatejšie. Mäso podlejeme, po pol hodine ho môžeme aj obrátiť, aby vo výpeku ležala aj druhá polovica. Po hodine (podľa prepečenia králika) mäso z rúry vyberieme, opäť obrátime, podlejeme a už znovu neprikrývame. Rúru rozpálime na 200 – 220 °C a pečieme dozlatista ešte asi 15 – 30 minút podľa toho, ako veľmi opečené potrebujeme mäso na povrchu mať.

Dusenie hlavy

Pred prípravou sa oplatí králika rozdeliť na porcie. Pečenie vcelku nie je priveľmi výhodné, stehná by sa nemuseli dobre prepiecť. A ak máme králika aj s hlavou, tú treba oddeliť takisto, pričom hlavu vždy len dusíme. Pečenie totiž jemnému mäsu na líčkach a delikátnemu jazyku vôbec nesvedčí. Gurmáni si pochutnajú aj na mozgu.

Omáčka králikovi svedčí

Tradičnou prílohou ku králičiemu mäsu bývajú rôzne omáčky. Omáčku ku králikovi dusenému na paprike radšej zahustíme vopred pripravenou zápražkou, ktorú vmiešame do výpeku a zriedime mliekom. Povaríme asi 15 minút a po odstavení výpek rozmixujeme a potom primiešame ešte kyslú smotanu. Dochutíme soľou a octom.

Pečeň je delikatesa

Králičiu pečeň pripravujeme radšej zvlášť. V kastróliku rozpálime olej či masť a medzitým pečeň mierne okoreníme a potrieme horčicou, nesolíme. Pečeň dáme na rozpálený tuk a prikryjeme pokrievkou. Po jednej minúte obrátime, zmiernime plameň a necháme podusiť ešte asi dve minúty. Výsledkom takejto prípravy je jemná a mäkučká delikatesa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #pečenie #králik #omáčka #králičie mäso #králičia pečeň

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...