Napätie, láska a najmä humor! Toto je 10 kníh, ktoré si teraz môžete prečítať

Slovensko je doma. Aspoň jeho väčšia časť. A spolu s našou krajinou podobná situácia postihla takmer celú Európu. Ako tráviť voľný čas, ktorý nemusíte venovať práci z domu či deťom? Čo tak kniha?

16.03.2020 13:26
žena, čítanie, relax, oddych Foto:
Viete, aké tituly si môžete prečítať v súčasnom období?
debata (3)

Samozrejme, do kníhkupectva sa momentálne nedostanete, ale zásielkové kníhkupectvá stále fungujú. Rovnako je možné cez internet si objednať a rovno stiahnuť audioknihy. Ďalšou možnosťou je, v prípade, že máte doma čítačku, stiahnuť si nové tituly priamo do nej.

A aké tituly sú najvhodnejšie, keď sedíte v čase karantény zavretí doma a čakáte, kým celá situácia pominie? Jeden by povedal, „asi najlepšie niečo veselé“. Samozrejme, núka sa to ako odpoveď. Ale podmienkou to nie je. Rozjímať môžete nad vážnymi knihami, baviť sa na veselých alebo napínať pri detektívkach. Potešia slávne veľké romány, na ktoré doteraz nebol čas, alebo ste ich vo chvíľach povinného čítania zanedbali a obišli.

A možno si s trochou humoru môžete vystreliť aj zo samotného koronavírusu. Ako? Napríklad len výberom titulu. Na trhu sú desiatky takých, ktorých názov v nasledujúcej situácii zaujme, pokojne ho môžete s vtipným odkazom zdieľať na sociálnych sieťach. A obsah vás môže príjemne prekvapiť. Sme o tom presvedčení. Takže, nech sa páči… Tu je 10 našich odporúčaní na čítanie v čase korony…

1. Gabriel Garcia Marquéz, Sto rokov samoty

Kultový román Sto rokov samoty prvý raz vyšiel v roku 1967 a dnes je považovaný za jedno z najvýznamnejších diel latinskoamerickej a svetovej literatúry. Je to créme de la créme magického realizmu a napriek názvu, ktorý v domácej karanténe nemusí pôsobiť najlákavejšie, vám prinesie výnimočný čitateľský zážitok.

2. Arthur Conan Doyle, Stratený svet

Autor známy pod celom svete ako „otec“ Sherlocka Holmesa je tiež spisovateľom, ktorý k životu priviedol známeho profesora Challengera. Vrátime sa do predpotopných čias? Obsadia zem znovu dinosaury, ktorí sa doposiaľ ukrývali na jednom mieste v Amazonskom pralese? Pravdepodobne nie, ale vyvolať si pri čítaní trošku nostalgie na klasické fantazijné dobrodružné romány neuškodí práve pri tejto klasike, ktorá bola mnohokrát aj sfilmovaná.

3. Daniel Defoe, Robinson Crusoe

Ruku na srdce, kto sa vydal na stránkach tejto knihy na opustený ostrov ešte ako tínedžer? Na kultové dielo, ktoré mnohí z nás zbožňovali a iní ho kategoricky odmietali, je možno správny čas práve teraz. Čítali ho milióny ľudí po celom svete a príbeh, ktorý vznikol už začiatkom 18. storočia, dokáže zaujať aj dnes. Takže hor sa na opustený ostrov menom pohovka a do čítania!

4. John Ajvide Lindqvist, Nech vôjde ten pravý

Švédska filmová verzia tohto upírskeho románu ohúrila divákov aj kritikov po celom svete, po nej nasledovala pre veľký úspech aj americká. Ale žiaden film nedokáže to, čo kniha. Hororový príbeh z roku 2010 vychádza z povery, že upír môže vôjsť len do domu, do ktorého ho niekto pozve. A popri hororovej linke prináša fascinujúci príbeh o láske, zrade a pomste.

5. Gabriel Garcia Marquéz, Láska v čase cholery

Podľa názvov sa možno zdá, akoby slávny kolumbijský rodák všetky svoje diela sústreďoval okolo samoty, opustenia či apokalyptických vízií sveta. Aj táto jeho kniha je však predovšetkým príbehom fantázie, prináša príbeh lásky, ktorá môže mať rôzne podoby a etapy v našom živote a ktorá sa skrýva v tých najobyčajnejších momentoch a keď sa na ne dokážeme pozrieť otvorenými očami, odhalí nám skutočnú krásu.

6. Samuel Beckett, Čakanie na Godota

Absurdná dráma, existencionalizmus? Čo viac môže v súčasnom svete rezonovať v našich mysliach. Beckettove „márne očakávania“ síce môžu vyznievať viac než pesimisticky, ale nenechajte sa odradiť.

7. Mark Manson, Jemné umenie mať v paži

Nielen kultovými klasikami je mozog živý! Motivačné knihy sú pre niekoho doslova závislosť. Táto bola dokonca bestsellerom v Amerike a úspech žne aj po svete. Je o osobnom úspechu ču neúspechu a tiež o tom, aby sme boli schopní priznať vlastné limity a akceptovali ich. V aktuálnej dobe možno pomôže porozmýšľať o tom, aké veci sú pre nás skutočne dôležité. Alebo rozčúli tak, ako to len motivačné knihy dokážu. Každopádne to stojí za vyskúšanie!

8. Stephen King, Pod kupolou

Pamätáte si ešte úspešný seriál v televízii? A čo tak sa pustiť do skutočnej knižnej predlohy. Majster napätia Stephen King buduje život v mestečku uväznenom pod neviditeľným zvonom príbehy plné zvratov, napätia, desu aj vášne. Len pozor, aby ste potom nechytili nočné mory. Čítanie len pre silné povahy.

9. Virginie Duplessy: Dokonalá matka je mýtus!

Kedy inokedy, ak nie v aktuálnych časoch, keď na vaše plecia padla starostlivosť o deti, ich zábavu, ale aj vzdelávanie, k tomu varenie, upratovanie a celkové „nezbláznenie sa“ by ste mali čítať podobnú knihu? Všetky, ktoré vás rozveselia a vnesú trošku nadhľadu do domáceho rodinného života medzi štyrmi stenami. Ak máte nejaké ďalšie tipy, pokojne ich pridajte ku nám do debaty pod článkom.

10. Terry Pratchett a Neil Gaiman, Dobré znamenia

A ak už naozaj myslíte na apokalypsu, tak potom s humorom. Spojenie dvojice slávnych autorov je zárukou čitateľského zážitku. Podľa knihy vznikol v roku 2019 aj seriál Good Omens a sprievodné recenzie sú viac než lákadlom. Dobré znamenia totiž kritici označili napríklad za „zjavenie svätého Jána prepísané Monty Pythonovcami“ alebo opísali slovami, že „apokalypsa nikdy nebola zábavnejšia“.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #rodina #humor #čítanie #apokalypsa #titul #Stephen King #mama #Gabriel García Márquez #koronavírus

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...