Tipy, triky, nápady: Čo robiť, aby kapor úchvatne voňal?

Pred pečením v trojobale alebo cestíčku možno trochu špeciálne ochutiť samotné mäso kapra. Jedna možnosť je napríklad treným cesnakom, rascou a trochou zázvoru.

23.12.2019 09:00
kapor, ryba Foto:
Najjednoduchšie je jednoducho ochutiť kapra bylinkovou soľou.
debata

Iná variácia, ktorá po vypražení perfektne zavonia, je muškátová. Stačí do mäsa spolu so soľou votrieť muškátový kvet, ale nesmie sa to prehnať s množstvom. Ďalšou zaujímavou možnosťou sú rôzne bylinky, majorán, rozmarín či tymian. Asi najlepším variantom je jemná zmes provensalského korenia zmiešaná so zelenou petržlenovou vňaťou. Ale najjednoduchšie je jednoducho ochutiť kapra bylinkovou soľou. Samostatnou kapitolou pri vyprážaní je cestíčko. Základom sú vajcia, múka a smotana, ktoré treba osoliť a doplniť drveným či mletým korením, drvenou rascou, mletým zázvorom, muškátovým kvetom a orieškom alebo zmesou karí, sladkej papriky a koriandra. Aby cestíčko bolo chrumkavejšie, môžeme doň pridať škrobovú múčku a namiesto mlieka použiť víno alebo pivo.

Boží hod je ten vrchol

Mnoho ľudí považuje za vrchol vianočných sviatkov Štedrý deň. Tým pravým vrcholom však býval Boží hod. Nie je na tom nič zložité – na Štedrý večer sa skončil pôst, ktorý ľudia dodržiavali po celú dobu adventu, a všetci konečne mohli dosýta hodovať. Hlavným jedlom bývala často pečená kačka alebo hus s knedľou a kapustou.

Šalát prišiel asi z Ruska

Podľa jednej kuchárskej tradície sme majonézový zemiakový šalát priviezli z Ruska, kde ho podávali a podávajú na Silvestra, s tým, že pôvodcom tradície je francúzsky kuchár, ktorý šalát podával moskovskej smotánke. Objavil sa u nás až v 20. rokoch minulého storočia a postupne sa presadil ako hlavná vianočná príloha.

Talianske Vianoce s cestovinami

Klasická talianska hostina sa usporadúva na Boží hod a skladá sa z cestovín, pečeného mäsa a zo šumivého vína. Na juhu krajiny sa konzumuje najmä opekané jahňacie mäso. Tradičným dezertom je populárny panettone, sladký chlieb s hrozienkami a kandizovaným ovocím, podávaný s krémom z mascarpone.

Vianočný puding je v Británii veľmi populárny a... Foto: SHUTTERSTOCK
vianočný puding Vianočný puding je v Británii veľmi populárny a je neoddeliteľnou súčasťou sviatkov - ako naša vianočka alebo vyprážaný kapor.

Tradícia tradícií – vianočný puding

Vianočný puding je v Británii veľmi populárny a je neoddeliteľnou súčasťou sviatkov – ako naša vianočka alebo vyprážaný kapor. Z neznámych dôvodov má však za britskými hranicami príšernú povesť, dôvodom môže byť skutočnosť, že je pomerne hutný a v recepte je napríklad taká surovina ako loj, všetko je navyše skombinované s brandy a čiernym pivom, osladené melasou a mierne osolené. Ale keď sa to poleje custardom – pudingovým krémom, chuť je lákavá.

Dnešný vianočný puding je výsledkom receptúr, ktoré pretrvávajú stáročia. Prvé zmienky o ňom pochádzajú zo 14. storočia, vtedy to bola skôr kaša – nazývaná frumety, ktorá obsahovala varené hovädzie a baranie v kombinácii s vínom a korením. Už na konci 16. storočia však vyzeral puding zhruba tak ako dnes. Frumety sa zahustila kúskami chleba, vajcami a sušeným ovocím, k vínu sa pridalo pivo a destiláty. Kuriozitou je, že v roku 1664 ho zakázali puritáni, zjavne sa im v ňom nepáčilo množstvo alkoholu a ďalšie výdatné zložky.

Zdravšie alternatívy Vianoc

Pre zástancov zdravej výživy zjesť pár kúskov vianočného pečiva sa zdá hriech, preto často pečú zdravšie alternatívy s použitím celozrnnej (najlepšie špaldovej) múky namiesto klasickej múky bielej. Biely cukor potom nahradzujú cukrom trstinovým, ktorý obohatí pečivo o prírodnú karamelovú chuť, ale napríklad aj ryžovým sirupom.

Vianočné poleno

V predvečer Vianoc sa vo Francúzsku schádzala rodina pri kozube a jedno z horiacich polien sa vyberalo so špeciálnou úctou tak, aby vydržalo horieť celú noc. Popol z polena sa potom uchovával, mal ochraňovať dom i jeho obyvateľov. Dnes je vianočné poleno symbolizované dezertom Bucha de Nöel.

Datľové sladidlo

Datľový sirup si môžeme ľahko a lacno vyrobiť aj doma. Stačí zaliať asi 20 datlí hrnčekom vody, aby boli ponorené, a nechať odstáť cez noc. Ráno zmes iba rozmixujeme dohladka a prípadne rozriedime vodou podľa potreby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kapor #vianočný kapor #daťle #šalát #štedrovečerné menu #puding #mascarpone

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...