Tipy, triky, nápady: Cesta k orechovému maslu

Orechové maslo je pochúťka, ktorej príprava má mnoho podôb. A dá sa urobiť aj v obyčajnom mixéri, ktorý má výkon aspoň 800 W, ideálne nad 1 200 W.

24.11.2019 17:20
orechové maslo Foto:
Orechové maslo.
debata

Pri slabších mixéroch trvá príprava 5–25 minút a dostaneme len hrubšiu nátierku, nie hladké maslo. Na to, aby sme mohli maslo zmixovať, potrebujeme minimálne 250–300 g suroviny. Maslo môžeme vyrábať buď z vopred namočených a potom poriadne vysušených orechov či semienok, alebo z orechov i semienok bez namáčania. Alebo môžeme orechy opražiť či opiecť v rúre, vďaka čomu získajú intenzívnejšiu orieškovú chuť. Postup je dosť zdĺhavý, ale v zásade: Suroviny na výrobu masla nasypeme do mixéra, zapneme ho na najnižšie obrátky a necháme rozmixovať. Najskôr sa orechy nasekajú na hrubé kúsky, potom na jemnejšie. Postupne sa z orieškov uvoľňuje tuk a začínajú sa vytvárať vlhkejšie hrudky. Vtedy treba pridať 1 lyžicu oleja, štipku soli a ďalšie ochucovadlá. Nakoniec by sme mali dostať hladkú orieškovú pastu.

Zázrak menom orech

Orechy sa využívajú takmer všade – od pečiva až po lodičky šťastia so sviečkou. Mlynári ich hádzali do mlynských náhonov, aby mali dostatok vody. Ich konzumácia ovplyvňuje kladne našu psychiku a celkový stav organizmu, ale pozor, u niekoho môžu vyvolať alergickú reakciu. A pozor aj na pleseň pri skladovaní.

Mandle z mikrovlnnej rúry

Namiesto praženia na tuku sa dajú mandle pripraviť aj v mikrovlnnej rúre. Treba ich najprv spariť, ošúpať a na tanieriku premiešať podľa chuti so soľou. Potom ich treba dať asi na 6 minút do mikrovlnnej rúry, pritom strážiť, aby sa nepripálili. Podávame ich ako klasickú chuťovku.

Kešu treba jesť s mierou

Unikátnou pochutinou sú kešu orechy, ktoré najväčší labužníci odporúčajú konzumovať nesolené a nepražené. Dajú sa chrúmať samostatne alebo použiť do müsli tyčiniek. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, ale je potrebné jesť ich s mierou, pretože sú „tučné“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #mandle #maslo #kešu #mixér

+ Dnes na vyprážané, mastné jedlá zabudnite, doprajte si niečo ľahšie.
Vaša tvrdá práca a odhodlanie budú čoskoro...

+ Verte svojej intuícii, hovorí vám správne len sa treba naštartovať.
Všetko sa vám splní tak, ako ste si...