Stačí napríklad ošúpané zemiaky nastrúhať na strúhadle na tenké plátky, ponoriť ich na chvíľu do studenej vody a potom ich osušiť v utierke. Plátky zemiakov rozprestrieť na pekáč vyložený papierom na pečenie a potrieť ich olejom, v ktorom rozmiešame korenie podľa chuti. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 20 minút. Alebo z ôsmich bielkov vyšľaháme tuhý sneh, okoreníme a opatrne doň vmiešame nastrúhaný syr. Potom lyžičkou odoberáme kúsky a na rozpálenom oleji ich osmažíme dozlatista. Alebo z celozrnného chleba vykrojíme štyri kolieska, zľahka ich pomastíme maslom alebo rastlinným tukom. Na každé koliesko položíme kúsok kučeravého šalátu a plátok lososa. Položíme ho na šalát a navrch vstrekneme ozdobnou špičkou trochu kyslej smotany. Nakoniec dozdobíme kôprom a kaviárom.
Jeho veličenstvo chlebíček
Chlebíček je neodmysliteľnou súčasťou slávnostného pohostenia slovenských domácností. Najobľúbenejším silvestrovským chlebíčkom je cesnakový, obložený šunkou, plátkovým syrom, salámou, ozdobený vajíčkom, nakladanou uhorkou a paprikou.
Kaviár otvárať pred podávaním
Kaviár stačí asi 15 minút pred konzumáciou vybrať z chladničky. Ale neotvárať, samotné otvorenie pohára s kaviárom necháme až na chvíľu pred podávaním. Kaviár sa dá jesť len tak, lyžičkou. Prípadne s pečivom alebo so zemiakmi, čo je tradičný spôsob ruských rybárov.
Pomarančový prípitok
Pomaranč so šampanským nemusí byť zlou voľbou na slávnostný prípitok. Pol litra pomarančového džúsu zmiešame s obsahom jednej fľaše šampanského a niekoľkými lyžicami vodky. Poriadne pretrepeme a nalejeme do pohárov s ľadom.