Tipy, triky, nápady: Zemiačiky, guľôčky i losos so smotanou

Silvester strávený doma prináša množstvo tipov na chutné pohostenie.

31.12.2018 14:00
šampanské, šampus, šumivé, víno Foto: ,
Šampanské podávame správne vychladené na 6 - 7 stupňov Celzia.
debata

Stačí napríklad ošúpané zemiaky nastrúhať na strúhadle na tenké plátky, ponoriť ich na chvíľu do studenej vody a potom ich osušiť v utierke. Plátky zemiakov rozprestrieť na pekáč vyložený papierom na pečenie a potrieť ich olejom, v ktorom rozmiešame korenie podľa chuti. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 20 minút. Alebo z ôsmich bielkov vyšľaháme tuhý sneh, okoreníme a opatrne doň vmiešame nastrúhaný syr. Potom lyžičkou odoberáme kúsky a na rozpálenom oleji ich osmažíme dozlatista. Alebo z celozrnného chleba vykrojíme štyri kolieska, zľahka ich pomastíme maslom alebo rastlinným tukom. Na každé koliesko položíme kúsok kučeravého šalátu a plátok lososa. Položíme ho na šalát a navrch vstrekneme ozdobnou špičkou trochu kyslej smotany. Nakoniec dozdobíme kôprom a kaviárom.

Jeho veličenstvo chlebíček

Chlebíček je neodmysliteľnou súčasťou slávnostného pohostenia slovenských domácností. Najobľúbenejším silvestrovským chlebíčkom je cesnakový, obložený šunkou, plátkovým syrom, salámou, ozdobený vajíčkom, nakladanou uhorkou a paprikou.

Kaviár otvárať pred podávaním

Kaviár stačí asi 15 minút pred konzumáciou vybrať z chladničky. Ale neotvárať, samotné otvorenie pohára s kaviárom necháme až na chvíľu pred podávaním. Kaviár sa dá jesť len tak, lyžičkou. Prípadne s pečivom alebo so zemiakmi, čo je tradičný spôsob ruských rybárov.

Pomarančový prípitok

Pomaranč so šampanským nemusí byť zlou voľbou na slávnostný prípitok. Pol litra pomarančového džúsu zmiešame s obsahom jednej fľaše šampanského a niekoľkými lyžicami vodky. Poriadne pretrepeme a nalejeme do pohárov s ľadom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prípitok #silvestrovské občerstvenie #kaviár #chlebíčky #zemiakové čipsy

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...