Tipy, triky, nápady: Klasický vianočný kapor

Aby sme rybu (každú, nielen tú vianočnú) zbavili rybieho zápachu, ponoríme mäso na niekoľko hodín do mlieka alebo ho pokvapkáme citrónom či octom.

22.12.2018 14:10
vianočný kapor, podkovičky Foto:
Asi 3 centimetre hrubé podkovičky krájame dlhším zúbkatým nožom.
debata (2)

Samotného sviatočného kapra zvyčajne delíme na tzv. podkovičky, asi 3 centimetre hrubé, dlhším zúbkatým nožom. Takto pripravené porcie sú ideálne na vyprážanie na panvici. Po nakrájaní každú jednotlivú porciu vysušíme utierkou, mäso osolíme a necháme chvíľu odležať. Porcie obaľujeme v hladkej múke, vo vajíčku premiešanom s trochou piva a nakoniec v strúhanke. Takto pripraveného kapra vyprážame na rozpálenom tuku z oboch strán. Na tuku nešetríme, porcie ryby musia byť cez polovicu ponorené, aby neležali na dne – ľahko by sa tak pripálili. Na vyprážanie volíme skôr bravčovú masť, druhým v poradí je kvalitný olej. Smažíme pri vysokej teplote najprv sprudka, aby sa kôrka ryby uzavrela, a potom dorábame na miernejšom ohni.

Vyhnúť sa mrazenej zelenine

Zelenina vo vianočnom šaláte by mala byť pokiaľ možno čo najčerstvejšia. Základom sú zemiaky, mrkva, zeler a hrášok. Najlepšia je čerstvá zelenina, nie mrazená. Keď ju uvaríme do zmäknutia, ihneď ju treba schladiť ľadovou vodou, aby nestrácala svoju farbu.

Voňavý punč

Aromatický vianočný punč je v podstate jednoduchý – stačí zvariť v troške vody škoricu a klinčeky, vliať to do uvareného čaju, pridať cukor, víno, rum, šťavu z 2 pomarančov, polovicu citróna a už len ohrievať, nevariť. Môžeme pridať pomaranč, mandarínku či ananás.

„Magické“ oblátky

Vianočné oblátky sú známe už z 18. storočia, keď sa väčšinou piekli vodové, cukrové alebo orechové. Oblátkam sa pripisovali aj magické účinky, ochraňovali vraj pred chorobami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rybacina #kapor #oblátky #vianočný punč #mrazená zelenina

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...