Tipy, triky, nápady: Tajomstvo skvelých perníkov

Pri vianočnom pečení malých perníkov predhrievame rúru na vyššiu teplotu. Cesto sa priveľmi nevysuší a perníky budú vláčne.

14.12.2018 14:30
vianočné pečenie, linecké, medovníky Foto:
Na potieranie používame rozšľahané vajce, mlieko alebo napríklad kávu.
debata

Vysoké perníky, naopak, pečieme zvoľna, pritom prvých 10–15 minút rúru vôbec neotvárame. Perníky, ktoré nebudeme zdobiť polevou, počas pečenia potierame, aby nadobudli lesklú farbu. Na potieranie používame rozšľahané vajce, mlieko alebo napríklad kávu. Malé perníky treba upiecť dopredu a nechať minimálne týždeň odležať. Pri nedostatku času je riešením kúpiť perníkové cesto vo vrecku a upraviť ho podľa vlastnej chuti. Stačí pridať obľúbené perníkové korenie, trochu hrozienok, posekaných orechov, sekanú čokoládu alebo aj trochu kandizovaného ovocia. A ak je cesto príliš husté, stačí ho rozriediť trochou mlieka, smotany či vody.

„Linecké“ pravidlo

Základné pravidlo prípravy lineckých koláčikov hovorí, že pomer múky, masla a cukru je jednoduchý a zapamätateľný: 3–2–1. To znamená 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru a navyše jeden žĺtok na zvláčnenie cesta.

Delenie mandlí

Olúpané mandle vložíme do čistej studenej vody a necháme ich asi hodinu namočené. Potom ich už ľahko rozdelíme na polovice. Z vody ich vyberáme trením medzi palcom a ukazovákom, ak sa predsa len nerozdelia, pomôžeme si špičkou ostrého noža.

Čokoládové variácie

Rôzne tvary z čokolády získame, keď ju rozpustenú necháme tiecť na papier na pečenie a pritom tvoríme špirály, kolieska a iné tvary. Vrstva čokolády však nesmie byť priveľmi hrubá. Papier s tvarmi dáme na 15 minút do mrazničky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #medovníky #vianočné pečenie #mandle #linecké cesto #perníky

+ Pravidelné cvičenie zlepší nielen vašu kondíciu, ale aj náladu.
Občas by ste potrebovali vypnúť a oddýchnuť si a...

+ Vypnite na chvíľu, zmiernite tempo a naučte sa konečne relaxovať.
Predplatné bude výhodnejšie a vy môžete...