Tipy, triky, nápady: Ako si vybrať sušičku na ovocie?

Sušenie ovocia, zeleniny či húb patrí k najstarším spôsobom uchovávania potravín.

01.11.2018 07:30
Správna sušička na ovocie či zeleninu - to je... Foto:
Správna sušička na ovocie či zeleninu - to je umenie.
debata

Začalo sa klasickým, ale zdĺhavým sušením na čerstvom vzduchu. Dnes je však sušenie veľmi jednoduché a časovo nenáročné vďaka praktickým elektrickým sušičkám ovocia. Ako si však vybrať tú správnu?

Pri výbere sušičky je niekoľko dôležitých parametrov. Určite je dôležitý dizajn, ten sa však v jednotlivých sušičkách príliš nelíši. Dobré je pozrieť sa na spotrebu energie. Sušičky majú vďaka sušeniu pri nízkych teplotách napospol malú spotrebu.

Potrebný počet poschodí (sít na sušenie) sa odvíja od množstva potravín, ktoré budete chcieť sušiť. Je výhodné zvoliť takú sušičku, ktorá má možnosť neskoršieho pridávania poschodí. Dôležitým parametrom je možnosť regulácie teploty.

Rozpätie termostatu by sa malo pohybovať približne od 30 do 70 °C, ideálna je možnosť výberu aspoň z troch stupňov intenzity sušenia. Niektoré dokonalejšie sušičky ovocia ponúkajú dokonca až osem stupňov.

Čo ste možno ešte nevedeli?

Bolesť v krku vylieči šalvia

Bolesť v krku zázračne vylieči šalvia. Dve kávové lyžičky zalejeme litrom horúcej vody a necháme 15 minút odstáť. Čerstvý čaj kloktáme päť až desať minút niekoľkokrát denne.

Ako skladovať cesnak

Aby vám cesnak nevysychal a strúčiky nenapadla pleseň, ochránite ich tak, že cesnakovú palicu rozoberiete na strúčiky a v suchom, čistom pohári s uzáverom ich uložíte do chladničky.

Feferónka zlepší chuť polievky

Chuti väčšiny polievok prospeje feferónka, ktorú v polievke povaríme a pred podávaním odstránime. Vhodná je do polievky slepačej, morčacej, do guláša, hrachovej aj fazuľovej polievky.

Kedy je čierne korenie kvalitné?

Keď rozbijete zrnko čierneho korenia, malo by sa rozdeliť na veľké kúsky a zanechať po sebe jemnú tukovú stopu. Korenie nižšej kvality je príliš suché a po rozbití sa rozpadne na maličké kúsky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky #ovocie #zelenina #kuchyňa #tipy #korenie #sušička

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...