Najčastejšie sa pečú, pražia alebo varia. Možno ich pripraviť naslano i nasladko. Dá sa z nich pripraviť chutná plnka do hydiny, ale aj polievka, omáčka či gaštanová múka, z ktorej sa potom pečú rôzne maškrty. Najčastejšie sa u nás pripravujú pečené gaštany. Príprava je pomerne jednoduchá, stačí narezať šupku a potom dať gaštany do rúry rozohriatej na 200 – 220 °C. Gaštany môžeme pred pečením na dlhší čas ponoriť do vody. Potom bude ich narezanie jednoduchšou záležitosťou. Doba pečenia je 15–20 minút. Ak sa rozhodneme gaštany uvariť, potom opäť narežeme šupku a vložíme ich do vriacej vody. Varíme asi 10 minút. Pred konzumáciou je nutné odstrániť vonkajšiu i vnútornú šupku. Keď gaštany vychladnú, dajú sa len ťažko olúpať. Preto je dobré ich znovu zahriať a hneď lúpať. Gaštany je možné mraziť.
Trik s citrónom
Horčica nevysychá, ak na jej povrch položíme koliesko citróna. Často ho vymieňame. Keď je vyschnutá, pridáme do nej trochu octu a dobre premiešame. Môžeme ju zriediť nálevom z uhoriek.
Huby povariť
Huby zásadne spracujeme do 24 hodín, najlepšie udržíme huby takmer ako čerstvé, keď ich upravíme tak, že ich povaríme asi 3 minúty v slanej vode. Po porciách ich uložíme do škatuliek a potom dáme zamraziť.
Okrasa menom lieskovec
Lieskový oriešok je veľmi obľúbený nielen ako prísada do pečenia, ale aj ako ozdoba. Býva tou čerešničkou, ktorá dopĺňa orechovú plnku a polevu. K jeho najväčším konkurentom patria vlašské orechy a mandle.