Tipy, triky, nápady: Ako si poradiť s jedlými gaštanmi

K jeseni a zime v našich končinách patria jedlé gaštany. Napokon kto by nemal rád lákavú vôňu pečených gaštanov... Už to však napovedá, že gaštany treba pred konzumáciou tepelne upraviť.

20.10.2018 14:00
jedlé gaštany, jeseň Foto:
Keď gaštany vychladnú, dajú sa len ťažko olúpať.
debata

Najčastejšie sa pečú, pražia alebo varia. Možno ich pripraviť naslano i nasladko. Dá sa z nich pripraviť chutná plnka do hydiny, ale aj polievka, omáčka či gaštanová múka, z ktorej sa potom pečú rôzne maškrty. Najčastejšie sa u nás pripravujú pečené gaštany. Príprava je pomerne jednoduchá, stačí narezať šupku a potom dať gaštany do rúry rozohriatej na 200 – 220 °C. Gaštany môžeme pred pečením na dlhší čas ponoriť do vody. Potom bude ich narezanie jednoduchšou záležitosťou. Doba pečenia je 15–20 minút. Ak sa rozhodneme gaštany uvariť, potom opäť narežeme šupku a vložíme ich do vriacej vody. Varíme asi 10 minút. Pred konzumáciou je nutné odstrániť vonkajšiu i vnútornú šupku. Keď gaštany vychladnú, dajú sa len ťažko olúpať. Preto je dobré ich znovu zahriať a hneď lúpať. Gaštany je možné mraziť.

Trik s citrónom

Horčica nevysychá, ak na jej povrch položíme koliesko citróna. Často ho vymieňame. Keď je vyschnutá, pridáme do nej trochu octu a dobre premiešame. Môžeme ju zriediť nálevom z uhoriek.

Huby povariť

Huby zásadne spracujeme do 24 hodín, najlepšie udržíme huby takmer ako čerstvé, keď ich upravíme tak, že ich povaríme asi 3 minúty v slanej vode. Po porciách ich uložíme do škatuliek a potom dáme zamraziť.

Okrasa menom lieskovec

Lieskový oriešok je veľmi obľúbený nielen ako prísada do pečenia, ale aj ako ozdoba. Býva tou čerešničkou, ktorá dopĺňa orechovú plnku a polevu. K jeho najväčším konkurentom patria vlašské orechy a mandle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jeseň #huby #jedlé gaštany #lieskovce #citróny

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...