Tipy, triky, nápady: Superpotravina chia semienka

Hitom súčasnej gastronómie sa stávajú chia semienka. Sú to semienka šalvie hispánskej - milimetrové sivobiele či čierne zrnká, „nadupané“ okrem iného vápnikom, antioxidantmi či nenasýtenými mastnými kyselinami.

03.10.2018 17:00
chia semienka Foto:
Vo formách konzumácie semien hispánskej šalvie sa fantázii medze nekladú.
debata (1)

Bez veľkého zveličenia ich môžeme zaradiť medzi takzvané superpotraviny. Celé stáročia boli primárnym potravinovým zdrojom amerických domorodcov či aztéckych vojnových bojovníkov. Semienka zmiešané s vodou sa stali obživou Indiánov z juhozápadu Severnej Ameriky a putovali za obchodnými účelmi od rieky Colorado až po Tichý oceán. Vo formách konzumácie semien hispánskej šalvie sa fantázii žiadne medze nekladú. Semienka sa vzhľadom na svoju nevýraznú chuť môžu pridávať napríklad do všetkých tekutín – čajov, kokteilov či mliečnych nápojov. Semená veľmi dobre a rýchlo absorbujú tekutiny a vytvárajú v spojení s vodou alebo mliekom príjemný, ľahko stráviteľný gél. S prehľadom ich môžeme pridávať do pudingov, müsli tyčiniek, sušienok či doma vyrábaného pečiva. Skvele poslúžia aj pri výrobe dresingov k šalátom alebo cestovinám.

Nič ľahšie ako bulgur

Medzi nesporné výhody bulguru patrí jeho jednoduchá a rýchla príprava. Stačí ho nasypať v pomere 1:3 do horúcej vody a nechať napučať zhruba hodinu, rýchlejšie je ho asi 10 – 12 minút povariť. Aj s vývarom ho následne môžeme použiť ako závarku do polievky.

Vajcia z chladničky

Vajcia ukladáme do pripravených stojančekov v chladničke špičkou dole a občas ich obraciame, aby žĺtok nepriľahol k škrupine. Vajcia skladujeme v chladničke najviac 8 až 10 dní. Vajcia z chladničky nedávame priamo variť, inak by popraskali.

Zosilnené dno

Mäso sa najlepšie dusí v nádobe so zosilneným dnom a s dobre priliehajúcou pokrievkou. Ak pokrývku neskladáme príliš často, zadržaná para pôsobí priaznivo na mäknutie mäsa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #chia semienka #superpotraviny #bulgur #dusené mäso

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...