Fazuľa pri varení nepení, preto ju môžeme variť v tlakovom hrnci. Čas varenia sa potom skráti na polovicu – hodinu nenamočená, pol hodiny vopred namočená. Preto je dobré včas si spomenúť a dať fazuľu deň vopred do studenej vody. Z kilogramu suchej fazule dostaneme asi 2 350 gramov fazule varenej. Vodu po fazuli nevylievame, poslúži na polievku – fazuľový vývar môžeme dať aj zamraziť. To isté možno urobiť so zvyšnou fazuľou. Rozdelíme ju do mraziacich vreciek a potom môžeme pridávať do dusenej ryže, k mäsu, zelenine… Vynikajúci polotovar, ktorý je hneď poruke.
Čerstvá cibuľa v chladničke
Ak nám zvýšila polovica alebo štvrtina cibule, môžeme ju uchovať v chladničke. Je však potrebné potrieť ju rozpusteným maslom alebo olejom a zabaliť do alobalu. Cibuľa nebude plesnivieť a udrží si svoju čerstvú štipľavú chuť.
Aby buchty boli kypré
Koláč či buchta budú po upečení kyprejšie, keď vmiešame 3 lyžičky horúcej vody do cesta tesne predtým, ako ho nalejeme do formy. Musíme však dodržať jednoduché pravidlo – počas pečenia nesmieme rúru otvárať minimálne 20 minút.
Zdravé doplnené smoothie
Každý smoothie nápoj z ovocia môžeme doplniť o bielkoviny, znižujú rýchlosť vstrebávania cukru v krvi – človek sa cíti sýty dlhšie. Bielkoviny nájdete napríklad v bielom jogurte, tvarohu, mlieku alebo tofu.