Tipy, triky, nápady: Fazuľové variácie

Fazuľa si vyžaduje dlhý čas varenia, preto sa z praktického hľadiska oplatí uvariť väčší objem naraz. Pretože keď varíme kilo, spotrebuje sa rovnaké množstvo energie, ako by sme varili len 200 gramov.

26.08.2018 16:00
fazuľa, bielkoviny, strukoviny Foto:
Fazuľu môžeme variť v tlakovom hrnci.
debata (1)

Fazuľa pri varení nepení, preto ju môžeme variť v tlakovom hrnci. Čas varenia sa potom skráti na polovicu – hodinu nenamočená, pol hodiny vopred namočená. Preto je dobré včas si spomenúť a dať fazuľu deň vopred do studenej vody. Z kilogramu suchej fazule dostaneme asi 2 350 gramov fazule varenej. Vodu po fazuli nevylievame, poslúži na polievku – fazuľový vývar môžeme dať aj zamraziť. To isté možno urobiť so zvyšnou fazuľou. Rozdelíme ju do mraziacich vreciek a potom môžeme pridávať do dusenej ryže, k mäsu, zelenine… Vynikajúci polotovar, ktorý je hneď poruke.

Čerstvá cibuľa v chladničke

Ak nám zvýšila polovica alebo štvrtina cibule, môžeme ju uchovať v chladničke. Je však potrebné potrieť ju rozpusteným maslom alebo olejom a zabaliť do alobalu. Cibuľa nebude plesnivieť a udrží si svoju čerstvú štipľavú chuť.

Aby buchty boli kypré

Koláč či buchta budú po upečení kyprejšie, keď vmiešame 3 lyžičky horúcej vody do cesta tesne predtým, ako ho nalejeme do formy. Musíme však dodržať jednoduché pravidlo – počas pečenia nesmieme rúru otvárať minimálne 20 minút.

Zdravé doplnené smoothie

Každý smoothie nápoj z ovocia môžeme doplniť o bielkoviny, znižujú rýchlosť vstrebávania cukru v krvi – človek sa cíti sýty dlhšie. Bielkoviny nájdete napríklad v bielom jogurte, tvarohu, mlieku alebo tofu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #cibuľa #smoothie #fazuľa #skladovanie #buchty

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...