Pohoda áno, nuda nie! Pohovky a kreslá hýria farbami

Sedačky a kreslá môžu byť farebnou dominantou miestnosti. Nechajte sa uniesť, kombinujte s odvahou!

08.11.2017 17:00
debata

Výber pohovky do obývačky je dôležitým krokom v zariaďovaní bytu. Na čo všetko treba pri jej výbere myslieť?

Dvojpohovka, Dsf.co.uk
dvojpohovka Dvojpohovka, Dsf.co.uk

Centimetre nepustia

V prvom rade si premerajte miestnosť a najmä tú časť izby, kde bude mať sedačka svoje miesto. Je dobré nakresliť si na papier plán – ako to bude vo vašej izbe s novou sedačkou vyzerať. Zakreslite nielen skrinky, koberec, stôl či televízor, ale nezabudnite ani na radiátor (od ktorého by mala byť sedačka vzdialená minimálne 40 centimetrov) či elektrické zásuvky, ku ktorým sa treba dostať.

Len na sedenie?

Najdôležitejší účel sedačky je jasný – pohodlie a relax. Zamerajte sa preto najmä na to, či sa na nej cítite príjemne, ak máte možnosť, zvoľte polohovateľnú pohovku. Ale čo jej ďalšie využitie? Potrebujete sedačku aj na spanie? Máte v byte veľa vecí a hodí sa vám úložný priestor navyše? A čo poťah? V prípade, že máte malé deti či domáce zvieratá, treba myslieť aj na jej ľahšiu údržbu – potom voľte sedačky so snímateľným poťahom, ktorý vyperiete v práčke.

Aký tvar?

V prípade menšieho bytu musíte voliť úspornejšiu dvoj- a trojsedačku, ku ktorej v prípade potreby dokúpite zaujímavé kreslo. Naopak, ak máte priestor veľkorysejší, pohybujte sa pri pohovkách v tvare L či U, ktoré poskytujú rodine dostatok pohodlia. Aj k takýmto sedačkám však môžete vhodne kombinovať kreslá a kresielka rôznych tvarov, veľkostí a farieb.

Hravé farby do vášho interiéru!

Ako slnečný deň

Výrazná žltá farba znamená skvelé osvieženie interiéru, zároveň však nabáda k opatrnosti s voľbou ďalších doplnkov. Ak máte cit pre kombinovanie, v interiéri si žltá sadne aj s odtieňmi modrej či oranžovej. Ak sa držíte radšej pri zemi, potom už k žltej voľte skôr odtiene sivej, ktorou nič nepokazíte.

Pohovka  a kreslo, Ikea
pohovka Pohovka a kreslo, Ikea

Vo farbe trávy

Pri odvážnejšej zelenej sa nemusíte báť ani ďalšej výraznej farby. Pri sedačke v odtieni trávy ani modré kreslo nestratí nič zo svojej atraktívnosti. Ak chcete interiér skôr v pokojnejších tónoch, potom k zelenej skúste bielu či kávovú.

Pohovka, Dsf.co.uk
Kreslo, Bonami.sk
+5Kreslo, Dsf.co.uk

** Temná ako more**

Ak zvolíte sedačku v dominantnej modrej farbe, s doplnkami sa pohybujte skôr v neutrálnych tónoch. Skúste kombinovať v odtieňoch bledšej hnedej, prípadne sivej či bledosivej, nič nepokazíte ani čierno-bielymi vankúšmi.

Modrá pohovka v interiéri. Foto: SHUTTERSTOCK
pohovka Modrá pohovka v interiéri.

Článok vyšiel v ženskom magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nábytok #kreslo #pohovka #ženský magazín MiA

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...