Pozitívne skrz-naskrz! Filozofia hygge u vás doma

Pod slovom hygge sa skrýva dánska filozofia, ktorej základom je hľadanie šťastia v tých najjednoduchších situáciách a veciach. V zhode s touto myšlienkou môžete aj bývať. Akými kúskami sa treba obklopiť? Jednoduchými, ktoré vás však o potrebný domáci komfort nepripravia.

14.09.2017 17:00
debata

Veľa svetla, prírodné farby, kľúčové prvky s nádychom humoru. K tomu, ak to ide, praskajúci oheň v kozube, horúca čokoláda a vlnená prikrývka na pohodlnej pohovke. Hygge štýl bývania vyžaruje pozitívny náboj skrz-naskrz. Je útulný, na prvý pohľad sympatický, a pritom inovatívny.

Zariadenie v štýle hygge, westwing.sk
hygge Zariadenie v štýle hygge, westwing.sk

Bez bielej to nejde

Biela je základnou farbou tohto štýlu. Práve tá prináša do interiéru potrebné svetlo, ale aj sviežosť a ľahkosť. V kombinácii s pastelovejšími odtieňmi ako levanduľová, bledomodrá, vanilková či mätová sa sviežosť miestnosti ešte podčiarkne.

Bez bielej to nejde, westwing.sk
hygge Bez bielej to nejde, westwing.sk

Drevo, drevo, drevo

Práve drevo sa postará o to, že miestnosť nebude pôsobiť priveľmi sterilne. Dokonalou hygge kombináciou sa ukazuje kombinácia bielej steny a podlahy v odtieni bledého dreva. Hygge odborníci uprednostňujú odtiene brezy, borovice, duba a jaseňa. Kombinovať starší drevený nábytok s novými dizajnovými kúskami je viac ako žiaduce.

Bez dreva to nejde, bonami.sk
stôl Bez dreva to nejde, bonami.sk

Útulne, ale nie prepchato

Dánsko nepatrí medzi slnečné krajiny, a tak sa život počas väčšej časti roka odohráva skôr doma. Obývačka sa môže stať svätyňou hygge – stačí sa pohrať s doplnkami a farbami tak, aby v miestnosti bolo dostatok teplého svetla a miesta na príjemné posedenia. Kútik so sedačkou, s kreslami, vankúšmi či huňatou dekou má priam vyzývať k tomu, aby ste sa už nechceli pohnúť inam.

Set bytových textílií, Westwing.sk
Pohár, KIK
+9Pohár, KIK

Hrejivé textílie

Teplo pôsobiace, „našuchorené“ koberce na drevenej podlahe, vankúše s jemnou „srsťou“ či z plyšu. Aby interiér nepôsobil nudne, nebojte sa pokojné tóny „rozbiť“ niečím výrazne vzorovaným, dovolené sú aj pruhy. Pozor si treba dať na množstvo doplnkov – tu treba postupovať citlivo. Miestnosť má aj s doplnkami stále pôsobiť vzdušne, nie „udusene“.

Energia pri spoločnom stole

Pozitívnu energiu môžeme ľahko načerpať v prítomnosti osôb, ktoré máme radi a sú nám blízke. Aj počas bežného dňa si treba nájsť čas na spoločné raňajky či večeru. Dajte si záležať na prestieraní, pohrajte sa s doplnkami, výberom tanierov, obrusov, sviečok, podnosov. Stôl pripravte tak, aby sa priateľom od neho nechcelo vstať.

Pri spoločnom stole, KIK
stôl Pri spoločnom stole, KIK

Článok vyšiel v prílohe denníka Pravda – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #interiér #dekor #ženský magazín MiA #hygge

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...