Hygiena naša pyžamová?! Ako často meniť či prať nočné odevy

Zväčša viac dôležitosti prikládame odevom, ktoré nosíme do práce, do spoločnosti, na prechádzky či na šport. Na nočnú bielizeň často zabúdame. Rovnako na to, ako by sme sa o ňu mali starať.

07.09.2017 07:00
debata (2)
Ako často by ste mali prať pyžamo? Model na... Foto: archív značky
Ako často by ste mali prať pyžamo? Ako často by ste mali prať pyžamo? Model na snímke Next.

Nie je to práve najlepší signál. Možno si to neuvedomujete, ale v nočnej košeli, negližé či pyžame, v ktorom vlezieme do postele, strávime niekedy viac hodín do mesiaca ako v páre džínsov či obľúbenej košeľovej blúzke.

Nedávno sa vo Veľkej Británii rozprúdila debata o tom, ako často by sme mali prať pyžamá a posteľovú garderóbu. Navrhovaná frekvencia nadvihla nejedno obočie – išlo totiž o tvrdenie, že by sme to mali robiť denne.

Aj odborníci- hygienici či lekári (kožní odborníci) sa zhodujú na tom, že oblečenie do postele si zaslúži výmenu zhruba každé tri dni. Samozrejme, po tomto čase potrebuje vyprať.

Práve počas noci sa často potíme a z nášho tela sa uvoľňujú okrem potu aj rozličné pachy, unikajú či odpadávajú čiastočky kože, alebo vlasov. U žien je to potom tiež napríklad jemný výtok, ktorý môže ohroziť intímny odev, u mužov to môže byť za istých okolností aj semeno alebo predejakulačná tekutina (uvoľňuje sa vzrušením pri intímnych aktivitách, ale aj pri sexuálnych predstavách). Preto sa pyžamá znečistia veľmi ľahko.

Samozrejme, môže sa objaviť otázka, či naozaj všetky tieto faktory nezvádzajú k tomu, aby sme pyžamá menili denne. V prospech odmietavej odpovede môže svedčiť fakt, že narozdiel od bežných odevov na deň sa v pyžame pohybujeme vlastne len na jednom mieste – v spálni a predovšetkým v posteli. Aj preto znečisťujúce faktory okolia nie sú také výrazné ako v prípade denného odevu.

Hygiena sa však určite vyplatí a reč nie je len o pyžamách, ale aj posteľných obliečkach či plachte. Najčastejšie prevládajúcim názorom je, že by sme ich mali meniť raz týždenne.

Pri praní treba byť obozretný a najmä pri jemnejších materiáloch (niekedy to môže byť hodváb, čipka) by sme mali prať jednotlivé kusy len veľmi opatrne. Bavlnená klasika si pýta vyššie teploty, ale pokiaľ pyžamá periete vo vysokej frekvencii, zvládnu to aj pri štyridsiatke.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #výmena #pyžamo #nočná bielizeň

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...