Tipy redaktorov Pravdy: Ako si spestriť voľno počas prázdnin?

Vziať si so sebou na dovolenku môžete aj niektorý z knižných, filmových, skrátka kultúrnych tipov, ktoré odporúčajú mužskí členovia redakcie Pravdy. Veríme, že aj naša inšpirácia vás privedie k pár skvelým momentom leta.

16.07.2017 16:00
dovolenka, more, leto pláž, bazén, opaľovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Milan Čupka, reportér denníka Pravda a prílohy Víkend

Pri severských autoroch sa na jazyk tlačí slovo detektívka. Škandinávci sú ale aj majstrami temného humoru. Siahnite napríklad po poslednom preklade Fína Arta Paasilinnu – Komu není shůry dáno, dlouho duchem nebude. Začne zhurta – hlavná postava umrie na prvej strane. Chuťovkou je aj kniha Doppler od Nóra Erlenda Loeho. Dobre situovaný manžel a otec dvoch detí v nej odíde žiť sám do lesa, kde sa stará o malého losa a iba príležitostne sa vracia medzi nenávidených ľudí, pretože nevie žiť bez nízkotučného mlieka a čokolády Toblerone. Čierny humor kníh odporúčam ako protijed, ktorý je vhodný aplikovať vždy, keď začujete oduševnené pokriky plážových animátorov.

Zdeno Gáfrik, vedúci magazín MiA a redaktor Pravda.sk

Britský spevák Robbie Williams. Foto: SITA/AP, Balazs Mohai
Robbie Williams Britský spevák Robbie Williams.

Myslíte si, že leto by sa malo niesť v znamení veselých a ľahkých príbehov? Ja si dovolím oponovať. S knižkou od autorky Biancy Bellovej Jezero sa totiž oplatí ponoriť do drsnej, a pritom veľmi osobnej ľudskej drámy hlavného hrdinu Namiho v akomkoľvek čase. Pre slabé povahy nie je ani detektívka od Erica Rickstada Tiché dívky, ktorá sa zase sústreďuje na temné tajomstvá na prvý pohľad malebných a idylických regiónov. A aby som nezabudol, koncom augusta je vo Viedni Robbie Williams. Videl som ho už v Bratislave, a teraz mierim za ním znovu. Na veľký štadión s bezmála 60-tisícovou kapacitou. Bude to letná pecka? Verím, že určite!

Matúš Kvasnička, vedúci oddelenia Kultúra denníka Pravda

Slávna spisovateľka detskej literatúry lady Playfordová usporiada večierok, aby svojim blízkym oznámila, že obe svoje deti vydedí a majetok odkáže niekomu, komu zostáva iba niekoľko týždňov života. Ako dlho po tomto oznámení bude žiť ona? Spisovateľka Sophie Hannahová so súhlasom dedičov Agathy Christie pred tromi rokmi vzkriesila detektíva Hercula Poirota. Jej druhá kniha s Poirotom Záhada zavretej schránky síce vyšla už vlani, ale keďže k letu nevyhnutne potrebujem Agathu Christie a jej knihy sa mi s pribúdajúcimi rokmi míňajú, poteší ma aj táto „náhrada“. Určite však pôjdem aj do knižnice pohľadať nejakú zabudnutú „Christieovku“.

Marian Niton, hlavný editor online oddelenia Pravda.sk

Filmová adaptácia knižného bestselleru Muž... Foto: ASFK
Muž menom Ove Filmová adaptácia knižného bestselleru Muž menom Ove je láskavá švédska oddychovka.

Vlani som na tomto mieste odporúčal knihu Fredrika Backmana Muž menom Ove. Takmer po roku dorazila do kín aj filmová podoba príbehu a ak ju ešte stihnete, choďte. Po tom, čo som ho videl (a aj slzu vyronil), som si uvedomil, že ma doma v knižnici čakajú ďalšie dve, vraj ešte lepšie Backmanove knihy: Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa a Tu žila Britt-Marie. Lebo v poslednom čase išli knihy akosi bokom. Môj život je spojený viac s mobilom, aplikáciami, sociálnymi sieťami a komunikáciou prostredníctvom messengerov či iných whatsappov. Záväzok na leto je jasný: Dohnať knižné resty, a najmä na dovolenke odložiť mobil a čítať, čítať, čítať. A to isté odporúčam aj vám. Jeden dobrý príbeh je viac ako stovky zbytočných statusov…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #koncert #festival #kniha #čítanie #relax #ženský magazín MiA

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...