Babičkine tipy pri pečení zaberú!

Šikovné gazdinky majú pri pečení svoje triky, ktoré používajú roky. Naučili sa ich od svojich mám či babičiek. A spoľahlivo fungujú dodnes.

11.12.2016 17:00
pečenie, vianoce, rodina Foto:
Nech vám predvianočné pečenie prináša radosť.
debata

Ak si niektoré z nich osvojíte, pri sviatočnom pečení sa vyhnete malým či väčším zaváhaniam.

Ako na cesto?

  • Všetky prísady, ktoré pri príprave cesta použijete (mlieko, tuk, vajcia…), by mali mať izbovú teplotu. Zároveň platí pravidlo, že najskôr treba premiešať suché prísady (múka, prášok do pečiva…) a potom prídu na rad tekuté.
  • Cesto nie a nie poriadne kysnúť? Opäť ho rozvaľkajte, posypte práškom do pečiva a premieste.
  • Lepí sa vám cesto na prsty a práca na koláči je tak zdĺhavá? Namiesto pridávania múky si ruky potrite olejom.
  • Cesto sa môže lepiť aj na valček. Tu je takisto ľahká pomoc. Buď valček posypete múkou, alebo cesto prekryte mikroténovým vrecúškom či fóliou.
  • Máte recept po babičke, podľa ktorého ide do cesta veľa vajíčok? Pár z nich pokojne nahraďte práškom do pečiva. V akom množstve? Dve tretiny vajec z pôvodného receptu zachovajte!
  • Lístkové cesto vyvaľkáte ľahšie, ak ho vložíte medzi dva papiere na pečenie.
  • Zabudli ste do cesta pridať cukor? Nič to! Koláč zachránite tým, že po dopečení ho polejete sladkou polevou.

Keď sa čosi nepodarí!

  • Neviete vyklopiť koláč z formy? Povrch formy treba ochladiť utierkami namočenými v studenej vode.
  • Občas sa stane, že pri plnení korpusu tekutou plnkou sa rozmočí. Zabrániť tomu sa dá tak, že korpus pred pečením potriete vrstvou vyšľahaných vajíčok so štipkou múky.
  • Pomóc, koláč sa pripálil, čo robiť? Koláč obráťte, poprepichujte špajľou, pokvapkajte ovocným sirupom a cez noc nechajte odležať.
  • Aj priveľmi suché cesto po dopečení sa ešte dá zachrániť. Jednoducho ho pokvapkajte rumom alebo šťavou z kompótu.
  • Perníky sú tvrdé ako kameň? Vložte ich do plechovej nádoby, pridajte kúsky jabĺčka a uzavrite. O pár dní budú výborné.

Aby lepšie chutilo

  • Vaša rodina miluje šišky? Do cesta na šišky pridajte lyžicu rumu, následne olejom tak výrazne nenasiaknu. A hneď po vyprážaní ich ešte uložte na papierové obrúsky.
  • Kyprejšia bábovka? Do cesta pridajte troška rumu.
  • Ak sa vám minuli vajcia a vy ste zabudli potrieť povrch koláča, môžete to urobiť aj rozriedenou smotanou alebo mliekom s cukrom.
  • Poleva občas scukornatie. Ale tomu sa dá zabrániť. Ako? Pridajte do nej štipku soli.
  • Piškótové cesto má mať krásnu žltú farbu. Ale čo robiť, ak majú vajíčka bledé žĺtky a cesto je mdlej farby? Na konci šľahania pridajte do cesta dve lyžice marhuľového džemu.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #Vianoce #cesto #ženský magazín MiA

+ Hydratované telo nemusíte mať iba z vody, ale aj z ovocia a zeleniny.
Uvažovať o hypotéke bude zbytočné, snažte...

+ Obmedzte spracované potraviny a uprednostňujte čerstvé suroviny.
Snažte sa zapôsobiť hlavne na nadriadeného, iba...