Ako mať doma ešte čistejšie? Tipy na upratovanie domácnosti

Namiesto agresívnych čistiacich prostriedkov stačí dôkladné drhnutie. Aké ďalšie tipy pomôžu?

24.02.2016 15:00
upratovanie Foto:
Ako mať doma ešte čistejšie?
debata

Používajte rôzne handry

Na umývanie kúpeľne majte po ruke jednu handru, na umývanie podlahy v kuchyni ďalšiu. Baktérie tak nebudete prenášať z miestnosti do miestnosti, takže byt zostane hygienicky čistejší. Po upratovaní handry dôkladne vyperte a nechajte vyschnúť.

Vodu vymieňajte často

Chce to vodu vo vedre, ktorá je určená na umývanie podlahy, meniť častejšie. Rozhodne nie je vhodné, aby ste jedným vedrom vody umyli celý byt. Aj tu platí, čím častejšie vodu počas upratovania vymeníte, tým menej baktérií a nečistôt vám v domácnosti zostane.

Žiadne agresívne prostriedky

Chráňte svoje zdravie aj životné prostredie. Mechanické čistenie (drhnutie) je pri upratovaní domácnosti oveĺa účinnejšie pri odstraňovaní nečistôt ako agresívne chemické prípravky. Stačí byť naozaj dôsledná a pretrieť každé miesto – choroboplodné zárodky zlikvidujete. Aj bez chemikálií.

Radšej častejšie

Častejšie čistenie domácnosti vám zabezpečí čistotu a počas upratovania sa nadriete oveľa menej. Aj tu platí, že keď budete upratovať častejšie, pôjde to aj bez agresívnej chémie.

Stačí málo prostriedkov

Na čistenie domácnosti nemusíte mať v skrinke desať čistiacich prostriedkov. Na bežne znečistenú domácnosť použite octovú vodu, po ruke majte aj jedno univerzálne čistidlo a takisto čistič na WC.

Kuchyňu čistite každý deň

Kuchyňa je srdcom domova a mala by podĺa toho aj vyzerať. Navyše, uchovávame v nej potraviny a pripravujeme jedlo – takže by ste to mali robiť v čistom prostredí. Pozor treba dávať aj na chladničku, v ktorej môže prichádzať ku kontaminácii potravín v dôsledku zlého skladovania či nedostatočného čistenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #čistenie #upratovanie

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...