Kvetinová škola? Budete prekvapená, čo s kvetmi dokážete

Neskúsite si aranžmán na vianočný stôl vyrobiť tento rok sama?

01.12.2014 17:00
papaver Foto:
Výroba adventného venca v kvetinovej škole.
debata

Máte v sebe kus kreatívnej romantičky, ale neviete, čo s tým? Skúste kvetinovú školu! Ak milujete živé kvety a ich vôňa vás dokáže dostať do „iného“ sveta, práve v nej sa môžete naplno realizovať.

Kvetinové školy organizujú Monika a Lenka Vargové v ich kvetinovom ateliéri Papaver. Nemusíte mať strach, ak sa považujete za „nesmelú“ či „neskúsenú“ aranžérku, pod ich dohľadom kvetom porozumiete. A postupne si vytvoríte aranžmán, ktorý si z kvetinovej školy hrdo odnesiete domov. Témy kurzov sa aktuálne striedajú s ročnými obdobiami.

Kvetinová škola - výroba vianočného aranžmánu. Foto: Atelier Papaver
papaver Kvetinová škola - výroba vianočného aranžmánu.

„Kvetinové školy trvajú hodinu a pol, počas tohto času vieme vytvoriť pekný aranžmán. Momentálne sú to zimné témy ako adventný veniec, aranžmán na stôl s jednou sviečkou či vianočný veniec na dvere. Kurzy obmieňame podľa ročného obdobia,“ hovorí Monika Vargová z ateliéru Papaver.

Ak nie ste o svojich schopnostiach presvedčená na sto percent, nemusíte ísť do ateliéru s malou dušičkou. „Naša odborná práca spočíva v tom, aby technika výroby aranžmánu bola správna. Všetko vysvetlíme, predvedieme. Nič si netreba nosiť, všetok materiál je u nás k dispozícii. Čo sa kreativity týka, tak to už ‚ide‘ každý za seba. My dbáme o to, aby technická stránka aranžmánu bola čo najlepšia,“ hovorí a pokračuje: „Hoci všetci pracujú s rovnakým materiálom, výsledky sa veľmi líšia. Takže je to vždy inšpiratívne pre všetkých zúčastnených.“

Kvetinová škola - výroba adventného venca. Foto: Atelier Papaver
papaver Kvetinová škola - výroba adventného venca.

Hoci v prvom rade ide o to, aby ste si skúsili niečo nové, vzdelali sa v oblasti, ktorá vás zaujíma, kvetinová škola poskytuje aj príjemný relax. „Často sa dohodne skupina žien z jednej kancelárie a prídu k nám stráviť príjemné poobedie. Práca s kvetmi ich naplno pohltí, takže po hodine a pol sú prekvapené, čo sa podarilo ich kolegyni pri stole vytvoriť. Svoje aranžmány si potom s hrdosťou predvádzajú,“ dodáva s úsmevom Monika Vargová.

Kvetinová škola - výroba adventného venca.
Kvetinová škola - výroba adventného venca.
+7Kvetinová škola - výroba adventného venca.

Kde sa nápad na netradičné kvetinové školy zrodil? „Obe sme vyštudované záhradné architektky, čiže, čo sa týka rastlín a materiálov, všetko potrebné sme sa naučili v škole. Ale lákala nás aj floristika, tak sme spoločne absolvovali niekoľko kurzov v zahraničí. A práve tam sme zistili, že v kvetinárstvach je pomerne bežné, že si zákazníci vo vedľajšej miestnosti, v ateliéri, vyrábajú pod odborným dohľadom vlastné aranžmány. Ľudia majú záujem sa v tejto sfére vzdelávať, baví ich to a inšpiruje,“ dodáva Monika Vargová.

Aj takýto adventný veniec vznikol v Kvetinovej...
Adventný veniec z Kvetinovej školy.
+2Kvetinová škola - aj tento aranžmán vyrobili...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Kvetinová škola #ateliér Papaver #aranžmán

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...