Rady: Ryby na tanieri

Poradíme vám, aby dobroty z morských i sladkovodných rýb a darov mora boli lahôdkou na vašom tanieri.

18.05.2014 11:00
ryby, rybacina Foto:
Najlepšia je vždy čerstvá ryba.
debata

Vypitvať vopred

O kvalitu rýb či ďalších morských plodov sa nemusíme báť, keď ich uskladníme v igelitovom vrecku a v chladničke. Ryby a niektoré plody (napríklad kalamáre) odporúčame vypitvať. Takto vydržia bez straty kvality aj štyri dni. Platí však, že čím menej s nimi budeme manipulovať, tým lepšie.

Nemraziť dvakrát

Najlepšia je vždy čerstvá ryba, ale aj keď rybu zmrazíme, jej kvalita neklesá. Horšie je, keď ryby mrazíme opakovane. Tomu by sme sa mali v každom prípade vyhnúť. Pri príprave dvakrát zmrazených rýb zistíme, že sa po tepelnej úprave rozpadajú a nie sú ani chutné.

Ryba sa rýchlo kazí

Nevýhodou rybieho mäsa je, že rýchlo podlieha skaze. Najskôr sa rozkladajú vnútornosti, žiabre a koža. Preto zabitú rybu ihneď zbavíme vnútorností, odstránime plutvy a žiabre a mäso čo najskôr upravíme. Bahnitú príchuť rybaciny odstránime tak, že necháme živú rybu pred zabitím 2–3 dni v čerstvej pramenitej vode.

Olej na popáleniny

Pri varení sa neraz nevyhneme drobným popáleninám. Ak je postihnutý len malý kúsok kože, stačí miesto potrieť ľubovníkovým olejom. Tento olej pomáha aj pri ošetrovaní preležanín, sparenín, je vhodný aj pri starostlivosti o pokožku po opaľovaní, možno ho využiť na potieranie veľmi suchej a citlivej pleti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #Ryby #rybacina

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....