Narcis patrí k Veľkej noci, ozdobte ním svoj byt

Narcis môže byť príjemná sviatočná dekorácia, na stole je neprehliadnuteľný.

11.04.2014 17:30
NARCIS Foto:
Narcis ako veľkonočná dekorácia.
debata

Výrazný žltý kvet je právom považovaný za posla jari. A právom mu patrí miesto na slávnostnom veľkonočnom stole či vo veľkonočnej dekorácii. Príjemne rozžiari interiér bytu, dodá mu jarnú sviežosť. Pohľad na narcis poteší už len pre jeho výraznú slnečnú farbu, ktorá človeka nabije energiou.

Narcis ako veľkonočná dekorácia. Foto: SHUTTERSTOCK
narcis Narcis ako veľkonočná dekorácia.

Svoje latinské meno (narcissus) dostal podľa výraznej vône, v preklade pomenovanie znamená čosi ako narkotikum či omamná vôňa. Východné kultúry považujú narcis za symbol lásky až oddanosti, o ich kráse bolo zložených dokonca niekoľko ód v arabčine, západné kultúry vnímajú žltý kvet skôr ako symbol márnivosti a lásky k sebe samému.

Narcisy ako dekoráciu na veľkonočný stôl si môžeme vypestovať aj v byte. Stačí kvetináč či nádoba, ktorá musí mať na dne otvory. Do nej vložíme substrát ( piesočnato-hlinitý) a mierne ho pokropíme vodou, nemal by byť veľmi vlhký. Do kvetináča následne zapichneme niekoľko cibuliek a odložíme na chladnejšie a tmavšie miesto v byte či dome. Prípadne stačí, ak kvetináč zakryjeme čiernou fóliou.

Cibuľky zalievajte striedmo, stačí dva razy týždenne. Vo veľmi vlhkom prostredí by začali hniť. Kvetináč s cibuľkami nedávajte na priame svetlo. Až keď sa objavia výhonky, kvetináč preložíme na dobre osvetlené miesto, aby sa rozvíjali.

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Narcisy do vázy strihajte ešte skôr, než sa im otvoria puky, čím docielite, aby vám na stole vydržali dlhšie svieže a krásne. Vo váze ich nekombinuje s inými kvetmi, pretože zo stoniek vyteká tekutina a tá spôsobí, že ostatné kvety zvädnú skôr. Ak ich predsa len túžite skombinovať s inými kvetmi, najskôr ich na jeden deň dajte do vázy s vlažnou vodou osamote, tekutina vytečie, následne ich môžete preložiť do vázy s inými kvetmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #Narcis

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...