Na čo nezabudnúť pri príprave typicky zimných mäsitých pochúťok

Zima je časom zabíjačiek aj konzumácie ťažších mäsitých jedál. Ponúkame niekoľko rád, ako ich pripraviť čo najlepšie.

09.01.2014 14:00
zabíjačka, jaternice, mäsové špeciality Foto:
Pred pečením sparíme jaternice horúcou vodou.
debata

Deň pred zakáľačkou

Deň pred zabíjačkou treba pripraviť všetky potrebné inštrumenty – parák, vedrá, hrnce, kladku na zavesenie zabitého prasaťa. Pamätajte na to, že v deň porážky musí byť dostatok horúcej vody. Prasa deň pred zabitím kŕmime iba ráno, aby nemalo črevá príliš plné, ale dáme mu dostatok pitnej vody.

Zabíjačkové fígle

Aby jaternice a krvavnice pri pečení nepopraskali, sparíme ich horúcou vodou a obalíme v hladkej múke. Do príliš mastnej jaternicovej kaše pridáme žemľu namočenú vo vode. Huspeninu ľahko vyklopíme z formy, keď ju ponoríme do nádoby s horúcou vodou.

Z učebnice údenia

Správne údenie mäsa má viacero pravidiel. Napríklad studeným dymom údime trvanlivé salámy a výrobky z čerstvého mäsa. Trvanlivé salámy sa ešte sušia a nechávajú zrieť. Údenie teplým dymom sa zvyčajne používa pri údení slaniny, údeného mäsa a pri opakovanom údení trvanlivej salámy. Pritom treba dodržiavať teplotu okolo 60 °C, ktorá zabraňuje vytekaniu tuku.

Aby šťava nevytiekla

Okraje rezňov a roštenky treba pred úpravou narezať, aby sa úpravou neskrútili a mäso od kosti uvoľňujeme narezaním, aby sa prepieklo všade. Pred dusením mäso osmažíme na tuku z oboch strán, aby sa na povrchu „zrazilo“ – bude šťavnatejšie, pretože pri dusení šťava nevytečie.

Skúška prepečenia

Ak sa chcete uistiť, že hus je dobre prepečená, zmerajte špeciálnym teplomerom teplotu mäsa v najhrubšom mieste stehna, mala by dosiahnuť hodnotu 90 °C. Do stehna môžete tiež vpichnúť grilovaciu ihlu alebo ostrú špajľu – vytekajúca šťava pri prepečenej husi by mala byť číra.

Hus musí odpočívať

Tepelne upravenú hotovú hus nechajte po vybratí z rúry pred krájaním odpočinúť 15–30 minút v nahriatej mise, pevne zabalenú do alobalu. Ak ste hus pred úpravou zväzovali, odstráňte pred krájaním povrázok. Mäso potom preložte na dosku a rozdeľte na jednotlivé porcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špeciality #pečená hus #zabíjačka

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...