Už naše staré mamy vraveli, že šetrenie sa začína pri nákupoch a príprave jedla. Tu je niekoľko tipov.
Vyhnite sa polotovarom
Prirodzený spôsob šetrenia spočíva v domácom varení, pri ktorom sa treba vyhnúť polotovarom či kupovaným hotovým jedlám. Rýchle občerstvenie a polotovary sú dobré v núdzi, nie na každodenné stravovanie.
Doprajte si kvalitu
Pri nákupe potravín si radšej doprajte kvalitu, pri nekvalitných potravinách je úspora len zdanlivá. Nákup lacných, nekvalitných potravín môže dlhodobo viesť k neželaným zdravotným problémom. Preto kupujte menej, ale kvalitu.
Pestujte korenie
Ak pokrmy radi koreníte, výrazne ušetríte, ak si vypestujete vlastné bylinky. Stačí si zaopatriť črepníky a aj v panelákových bytoch sa dá dopestovať tymian, rozmarín, šalvia, majorán, bazalka, pažítka alebo čili papričky.
Kupujte celú hydinu
Dnešné ceny kuracieho mäsa, ktoré obchodníci predávajú rozdelené na jednotlivé časti, sú nezanedbateľné. Preto sa stále oplatí kúpiť kurča vcelku a doma si oddeliť prsia, stehná, krídla či trupy.
Jedzte strukoviny
Strukoviny sú cenným zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Spotreba strukovín v bohatých krajinách klesá, v chudobnejších oblastiach však ľudia stále na strukoviny nedajú dopustiť. A robia dobre.
Nekupujte maškrty
Ak často kupujete sladké maškrty a čokolády, zaťažujete nielen rodinný rozpočet, ale aj zdravie. Pritom sa dajú rozličnými spôsobmi ľahko nahradiť. Napríklad z kakaa a masla si môžete vyrobiť vlastnú čokoládu.