Ako ušetriť na potravinách

Ak chcete ušetriť nejaké peniaze z rodinného rozpočtu, najlepšie je začať v kuchyni.

24.10.2013 12:00
nakupovanie, úspora, šetrenie Foto:
Pri nákupoch sa vyhýbajte polotovarom, nakupujte čerstvé potraviny.
debata

Už naše staré mamy vraveli, že šetrenie sa začína pri nákupoch a príprave jedla. Tu je niekoľko tipov.

Vyhnite sa polotovarom

Prirodzený spôsob šetrenia spočíva v domácom varení, pri ktorom sa treba vyhnúť polotovarom či kupovaným hotovým jedlám. Rýchle občerstvenie a polotovary sú dobré v núdzi, nie na každodenné stravovanie.

Doprajte si kvalitu

Pri nákupe potravín si radšej doprajte kvalitu, pri nekvalitných potravinách je úspora len zdanlivá. Nákup lacných, nekvalitných potravín môže dlhodobo viesť k neželaným zdravotným problémom. Preto kupujte menej, ale kvalitu.

Pestujte korenie

Ak pokrmy radi koreníte, výrazne ušetríte, ak si vypestujete vlastné bylinky. Stačí si zaopatriť črepníky a aj v panelákových bytoch sa dá dopestovať tymian, rozmarín, šalvia, majorán, bazalka, pažítka alebo čili papričky.

Kupujte celú hydinu

Dnešné ceny kuracieho mäsa, ktoré obchodníci predávajú rozdelené na jednotlivé časti, sú nezanedbateľné. Preto sa stále oplatí kúpiť kurča vcelku a doma si oddeliť prsia, stehná, krídla či trupy.

Jedzte strukoviny

Strukoviny sú cenným zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Spotreba strukovín v bohatých krajinách klesá, v chudobnejších oblastiach však ľudia stále na strukoviny nedajú dopustiť. A robia dobre.

Nekupujte maškrty

Ak často kupujete sladké maškrty a čokolády, zaťažujete nielen rodinný rozpočet, ale aj zdravie. Pritom sa dajú rozličnými spôsobmi ľahko nahradiť. Napríklad z kakaa a masla si môžete vyrobiť vlastnú čokoládu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #nákup #šetrenie #úspora

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...