Hlávky v sude
Zaujímavým variantom pri nakladaní kapusty je uložiť do súdka niekoľko celých malých hlávok kapusty. Počas kysnutia pekne zmäknú. Keď na ne natrafíme pri vyberaní kapusty, môžeme pripraviť plnenú kapustu. Listy sa ľahko rozdeľujú a mäsová plnka má výbornú chuť, keď je v kysnutých listoch.
Sádzanie halušiek
Klasický spôsob je príprava halušiek pomocou lopára a noža – cesto jednoducho po častiach rozotrieme na navlhčený lopárik v asi centimetrovej vrstve a z nej potom odkrajujeme jednotlivé halušky a hádžeme ich rovno do vody. Pohyb noža nesleduje smer čepele ako pri krájaní, ale je na ňu kolmý. Halušky sa tak skôr odškrabujú.
Tajomstvo rizota
Ak chcete dosiahnuť vynikajúcu kvalitu rizota, nemali by ste sa od bublajúceho hrnca s ryžou vzďaľovať na dlhší čas. Nesmiete zabudnúť pravidelne podlievať a miešať zrnká ryže dierkovanou vareškou, pretože tá je na takú prácu ako stvorená. Zrnká môžu cez otvory varešky prúdiť a privedie to k skvelému výsledku – vláčnemu a krémovému.
Bezchybná poleva
Čokoládovú polevu treba rozpúšťať vo vodnom kúpeli na miernom ohni. Teplota by nemala presiahnuť 50 °C, ak je poleva príliš horúca, začnú sa tvoriť hrudky. Tie sa dajú odstrániť tak, že poleva sa nechá schladiť, potom sa opäť pomaly rozpustí a zasa je krásne hladká a lesklá.