Zariaďujete interiér? Dajte si poradiť!

Pri zariaďovaní interiéru je vždy veľa práce. Musíme myslieť na materiály, farbu, veľkosť či rozmiestnenie vecí v priestore.

01.10.2013 10:00
zariaďovanie bytu - konzultant, architekt Foto:
Pri zariaďovaní bytu si nechajte poradiť.
debata

Interiér nášho domu či bytu je pre nás veľmi dôležitý – trávime v ňom voľný čas či vzácne rodinné chvíle, preto nechceme nič podceniť. Prinášame vám niekoľko praktických rád, ktoré šetria čas, ale aj peniaze.

Kuchyňa – základ rodinných stretnutí

Celý deň sa nezastavíme, ale večer patrí len nám a našej rodine. Spoločné večere sú tým pravým miestom na rodinné stretnutie. Aj preto je dôležité, aby sme sa v tomto prostredí cítili príjemne. Ako si správne s týmto cieľom zariadiť kuchyňu?

„Kuchyňa je miesto, kde živíme duše svojich blízkych, rovnako ako ich telá. Ak s partnerom radi spoločne varíte, nemalo by sa zabúdať na dostatok pracovného miesta pre dvoch kuchárov, no pritom netreba zabúdať ani na deti a priestor pre ne,“ radí odborník Ján Čandik zo spoločnosti Terratechnik v bratislavskom Light Parku. Pri zariaďovaní netreba zabúdať na funkčnosť, ale ani modernosť.

„Dnes sú moderné kuchyne, ktoré majú vysoký lesk. Zaujímavou novinkou sú oblúkové dvierka, ktoré sú vyrobené z prírodnej dyhy. Tie sa následne moria do požadovaného odtieňa a na záver im môže atraktivitu zvýšiť vysokolesklý lak,“ dodáva Ján Čandik. Údržba takýchto liniek je veľmi jednoduchá a vy tak môžete ušetriť dostatok času.

Kúpeľňa – správny priestor na relax

Oddych vo vani či v sprche je po celodennom pracovnom dni ten pravý relax pre naše telo. Správne zariadená kúpeľňa by mala zachovávať určité štandardy. Ako hovorí Juraj Marko z predajne Marktech v Light Parku: „Je potrebné brať do úvahy najmä zachovanie normovaných priestorov. To platí hlavne pri toalete, kedy by si mal majiteľ bytu vyhradiť voľný priestor v šírke aspoň 40 cm od osi toalety na oboch jej bokoch.“

Pri riešení dilemy sprchovací kút alebo vaňa je najvhodnejšie pozerať na kapacitné možnosti kúpeľne. Ak máme dostatok priestoru, môžeme s radosťou využiť vaňu. Ak nie, správou voľbou je sprchovací kút. „Ak sa rozhodnete kúpiť si vaňu, odporúčame smaltované vane, ktoré sú trvanlivejšie ako akrylátové. Úspornejšie sú však sprchovacie kúty, a to nielen čo sa týka priestoru, ale aj cenovej výhodnosti kvôli šetreniu vody pri sprchovaní,“ dodáva Juraj Marko.

Najlepšie sú sklenené sprchovacie kúty, ktoré sú najjednoduchšie na údržbu. Na trhu sú aj sprchovacie kúty, ktoré majú povrchovú úpravu zapečenú do skla. Vodný kameň sa na nich vytvára iba ťažko.

Spálňa – oáza zdravia

Základom zdravého spánku je vhodná posteľ. Pri jej výbere treba dbať na niekoľko základných parametrov. „Optimálna šírka postele pre jedného človeka je 90 cm, ale v konečnom dôsledku je to veľmi subjektívne. Správnu výšku určíte podľa toho, že pri sede na posteli by ste mali mať mierne pokrčené kolená a chodidlá na zemi,“ radí Michaela Koreňová z predajne Saffron Beds v Light Parku.

Pozor si treba dávať aj pri výbere matracov, najmä na ich tvrdosť. Na trhu je široká ponuka matracov, najvhodnejšie sú však matrace z prírodných materiálov. „Prírodné materiály dýchajú spoločne s vaším telom a odvádzajú tak nadbytočné telesné teplo a vlhkosť. Minimalizuje sa tak nielen tvorba mikroorganizmov a roztočov, ale zároveň sa maximalizuje aj pozitívny zdravotný účinok,“ upozorňuje Michaela Koreňová.

Obývacia izba – spoločenská svätyňa

Pri výbere vhodného zariadenia do obývacej izby treba klásť dôraz nielen na funkčnosť, ale aj na dizajn a kvalitu. Práve obývacia izba je miesto, ktoré nás reprezentuje pri návšteve známych a priateľov. Kľúčová je sedacia súprava. Najefektívnejšie pôsobí kožená sedačka. „Ľudia bývajú v tomto smere opatrnejší, pretože majú pocit, že koža je v zime chladná a v lete, naopak, spôsobuje výraznejšie potenie pri sedení. To však môže platiť iba pri lacnejšej koži horšej kvality. Dobré, kvalitné kože takto v žiadnom prípade nepôsobia,“ vysvetľuje Vlado Šály zo spoločnosti Modant v Light Parku.

Okrem sedacej súpravy je dôležitým prvkom aj konferenčný stolík. Ten by mal byť jednoduchým, ale zároveň výrazným doplnkom, ktorý sedaciu súpravu oživí. Ako odporúča Vlado Šály: „Vhodné sú celodrevené stolíky s pridaným praktickým prvkom, napríklad samostatným oddelením na časopisy či praktickou poličkou na odkladanie.“

Dvere dodajú bytu štýl

Zdanlivo nepatrná výmena interiérových dverí dodá vášmu domovu špecifický štýl. Pomocou nových dverí zjednotíte dizajn celej domácnosti a vytvoríte jedinečný vzhľad obytných miestností. Na trhu existuje množstvo rôznych typov a farieb dverí, stačí si len vybrať a pustiť sa do projektu.

„Ak ste sa rozhodli zadovážiť si nové dvere, treba poznať potrebnú veľkosť dverí vrátane zárubní, preto ju zmerajte predtým, ako sa vyberiete do predajne,“ hovorí Helena Ševčíková z Hornbachu. „Dôležité je takisto vzhľadom na rozmiestnenie nábytku zvážiť, na akú stranu sa budú dvere otvárať. Ak sú pánty dverí vľavo a kľučka vpravo, pýtajte si ľavé dvere a naopak. Ďalej si môžete vybrať napríklad dvere z masívu, hladké alebo sklenené dvere.“

Čo sa týka technického vyhotovenia, existuje špeciálna voština, vďaka ktorej sú dvere veľmi ľahké a napriek tomu zaručujú vysokú stabilitu povrchu, dierovaná drevotrieska, ktorá je stabilná a odolná proti zaťaženiu, alebo exkluzívne vyhotovenie v celomasívnom ráme obalenom kvalitnou fóliou alebo prírodnou dyhou.

Zabúdať netreba ani na vhodne zvolený druh povrchu. Biela fólia sa vyznačuje hodvábne matným povrchom, je kvalitná a odolná proti UV žiareniu. Vyhotovenie CPL/CLPL je určené pre vysoké zaťaženie dverí, pretože CPL (tvrdý laminát) má vysokú odolnosť proti poškriabaniu a odretiu a CLPL (pružný laminát) umožňuje ohraniť oblé hrany dverí. Dekor imitácie dreva sa vyznačuje robustným, ale ľahko udržiavateľným povrchom s imitáciou prírodnej kresby dreva. Dyha z pravého dreva je tradičná a kvalitná, mala by sa však pravidelne udržiavať viacvrstvovým akrylátovým lakom naneseným vo viacerých vrstvách.

Nové priestory pomocou deliacich stien

Ak máte nevyužitý priestor, ktorý potrebujete oddeliť, či málo izieb, je pre vás montáž priečky ideálnym riešením. Kúpeľňa, spálňa, detská izba, špajza – neexistuje žiadna miestnosť, ktorá by sa pomocou odľahčených stien nedala rozdeliť. "Odporúčame napríklad dosky od spoločnosti Knauf, ktoré vynikajú svojimi vlastnosťami. Sú impregnované, protipožiarne, majú zvýšenú pevnosť a tvrdosť, ale predovšetkým zlepšené zvukové a tepelnoizolačné vlastnosti, takže ich môžete použiť na rozdelenie miestností domov i bytov, kde zvyčajne býva všetko počuť, " hovorí Helena Ševčíková z Hornbachu.

debata chyba
Viac na túto tému: #poradca #kuchyňa #kúpeľna #zariaďovanie #ako zariaďovať #dvere

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...