Poznáte tieto zemiakové tipy:
- Podarilo sa vám presoliť jedlo a niekoľkohodinovú prácu môžete vyhodiť do koša? Zadržte! Stačí, ak do hrnca s jedlom nastrúhate surový zemiak a chvíľu všetko povaríte. Zemiak vtiahne soľ a jedlo sa bude dať konzumovať.
- Bolí vás hrdlo? Aj tu pomôže recept starých mám. Zemiaky povarte, ešte teplé zabaľte do látky a priložte na hrdlo. Takýto obklad nechajte pôsobiť asi hodinu. Zemiak, ale surový, je obľúbeným prostriedkom aj pri znižovaní horúčky u doslelých. Nakrájajte ho na kolieska a priložte na päty, vydržte aspoň 30 minút. Horúčka by mala klesnúť.
- Opäť vás rozčúlilo špinavé zrkadlo? Skúste ho vyleštiť bez chemikálií. Rozkrojte zemiak, pretrite ním povrch zrkadla, umyte vodou a následne vyleštite novinovým papierom. Bude sa krásne lesknúť.
- Najmä v lete na chatách sa všade vyskytuje plno hmyzu. Aby ste sa nechcených návštevníkov zbavili ekologicky, urobte to takto: Varené zemiaky dajte do misky, prikryte ich trávou a položte na zem do rohu miestnosti. Hmyz sa chytí do tajeto pasce a potom ho môžete vysypať vonku na trávu.
- Vždy si lámete hlavu nad tým, ako zistiť, či sú zemiaky uvarené? Takto to bude ľahšie: Napichnite jeden zemiak na vidličku a keď sa vám z nej poľahky zošmykne, zemiaky sú uvarené a môžete s nimi ďalej pracovať podľa potreby.
- Ak vás často páli záha či máte problém s trávením, vyskúšajte šťavu zo surových zemiakov. Na šťavu si vyberte zdravé zemiaky, zrelé, nikdy neodšťavujte zelené či klíčiace zemiaky. Ak vám samotná šťava nechutí, pridajte do nej ešte trochu šťavy z mrkvy alebo trošku medu. Okrem toho, že takýto nápoj ukľudní tráviaci trakt, dodá telu aj dostatok vitamínu C, vitamíny skupiny B, horčík a draslík.
- Ak nechcete, aby vám zemiaky pri varení praskli, pridajte do vody trocha octu alebo pár kvapiek oleja.
- Ako sa dajú ľahšie očistiť nové zemiaky? Ak ich na pár minút pred šúpaním ponoríte do slanej vody.