Ponocovanie? Nie je trendy, v USA začínajú mať prevahu ranné vtáčatá

Nové trendy reštaurácie zatvárajú svoje kuchyne o ôsmej hodine. Kiná vymieňajú večerné projekcie za popoludňajšie.

24.07.2023 09:00
priatelia Foto:
Ranné vtáčatá v Spojených štátoch získavajú prevahu nad ľuďmi, ktorí sú aktívnejší vo večerných hodinách.
debata

Dokonca aj divadlá na newyorskej Broadwayi posúvajú predstavenia na skoršie časy. Tieto a ďalšie signály sú podľa The Wall Street Journal (WSJ) dôkazom toho, že ranné vtáčatá v Spojených štátoch získavajú prevahu nad ľuďmi, ktorí sú aktívnejší vo večerných hodinách.

Denník uvádza, že k zmene prispievajú ľudia, ktorí pracujú z domu a chcú vyraziť za zábavou, keď doma vstanú od svojich počítačov. „Niektoré nočné sovy si hovoria, že začíname byť trochu nudní. Iné hromadný posun aktivít prijímajú,“ píše WSJ v odkaze na večerné typy ľudí.

vôňa, žena, spánok, zaspávanie, kvety, vankúš Čítajte viac Vďaka týmto bylinkám a potravinám zaspíte ako Šípková Ruženka

Trend nedávno zaskočil Alexandera Donnellyho, keď sa chcel počas piatkového večera s priateľmi vybrať na predstavenia na Broadwayi, ktoré sú pre neho pravidelnou zábavou. Bol zvyknutý na to, že predstavenia začínajú po ôsmej hodine, keď ale tesne po siedmej prišiel k pokladni vyzdvihnúť si lístky, divadlo už zvolávalo návštevníkov do sály. Jeho priatelia boli ešte len na ceste a skupina sa nakoniec rozhodla predstavenie vynechať.

„Bol som na desiatkach piatkových predstavení a všetky začínali o ôsmej, takže som bol v šoku,“ povedal Donnelly. WSJ s odvolaním sa na server Playbill uvádza, že o hodinu skôr teraz na Broadwayi začína tretina večerného programu v posledný deň pracovného týždňa.

Zmeny sú zrejmé aj v pohostinstve. Podľa sociálnej siete Yelp dnes reštaurácia obslúži desať percent zákazníkov medzi 14:00 a 17:00, zatiaľ čo pred pandémiou covidu-19 to bolo len päť percent.

Jedným z tých, ktorí sa do reštaurácií vydávajú v popoludňajších hodinách, je Kathy Hatfield zo štátu Massachusetts, ktorej zamestnávateľ umožňuje pracovať na diaľku. Po práci začala s knižkami chodiť na pohár vína a na večeru a teraz pozoruje, že jej dva obľúbené podniky bývajú spravidla do šiestej hodiny plné. Tiež zisťuje, že cez víkendy je jednoduchšie zarezervovať si stôl na siedmu hodinu ako na piatu. „Obrátilo sa to,“ konštatovala.

V Los Angeles na opačnom konci USA luxusná reštaurácia Asterid pôvodne zatvárala o 23:00, keď vlani na jar otvorila. Teraz však väčšinou obsluhuje posledných hostí okolo 20:30, píše WSJ. A v New Orleans, ktoré je známe svojim nočným životom, začali promotéri zo spoločnosti River Beats organizovať koncerty prevažne medzi šiestou a jedenástou večer. Predtým hlavné hviezdy jej akcií zahajovali svoje vystúpenia aj hodinu po polnoci.

„Všimli sme si pokles návštevnosti na neskorých večerných akciách a dopyt po skorších akciách,“ povedal spoluzakladateľ River Beats Sean Schmidt. „Úplne sme nevedeli, prečo sa to deje, ale dialo sa to, a čoskoro nám došlo, že promotéri, ktorí na ten dopyt nezareagujú, pravdepodobne zostanú pozadu,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ranné vtáča

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...