Vlastná mama odvracala zrak, keď ju zneužívali. Otec ju viedol tvrdo, úspech prišiel rýchlo: Kráľovná americkej televízie oslavuje 70

Vypracovala sa medzi najvplyvnejšie osobnosti sveta televízie a médií vo všeobecnosti. Slávna Američanka, ktorej mladosť sa niesla aj v znamení tvrdej výchovy, dokonca sexuálneho zneužívania - z ktorého pramenila neskoršia rebélia - oslavuje okrúhlu sedemdesiatku.

29.01.2024 12:00
Oprah Winfrey Foto: ,
Moderátorka Oprah Winfrey na rozsvietení budovy Empire State Building v decembri 2023.
debata

Moderátorka, producentka, podnikateľka – to sú len tie najdôležitejšie z mnohých profesií, ktorým sa Oprah Winfrey už stihla venovať. Americká „superstar“ televíznej obrazovky sa narodila 29. januára 1954 do chudobných pomerov. Najskôr ju vychovávala babička, potom do 14 rokov žila u matky, ktorá ale zatvárala oči nad jej zneužívaním. Za úteky z domova bola odsúdená do väzenia pre mladistvých.

Maddie Ziegler Čítajte viac Pamätáte si dievčatko, ktorého tanec v megahite Chandelier videli miliardy ľudí? Prešlo 9 rokov a je z nej táto krásavica. S tancom neskončila, ale...

Nakoniec ju ale poslali k otcovi, kam dorazila tehotná a o pár mesiacov neskôr potratila. Otec vyznával tvrdú disciplínu a špecifické spôsoby vzdelávania. „Každý týždeň som musela prečítať knihu a napísať o nej správu,“ spomínala. V 19 rokoch sa Oprah stala najmladšou a tiež prvou černošskou ženou, ktorá čítala správy na nashvillskej televíznej stanici.

Moderátorka Oprah Winfrey na zábere zo Chicaga...
Moderátorka Oprah Winfrey v spoločnosti...
+12Moderátorka Oprah Winfrey na zábere z roku 2019.

Na univerzite vyštudovala odbory jazyk a komunikáciu a dramatické umenie. V januári 1984 začala moderovať chicagskú talk-show AM Chicago, ktorej počas jedného roka premenila na najsledovanejšiu reláciu v meste. Pod novým názvom The Oprah Winfrey Show sa potom začal v septembri 1986 vysielať po celých Spojených štátoch a čoskoro sa stal veľmi úspešným. Okrem divákov ho onedlho začali vyhľadávať aj celebrity. K Winfreyovej, ktorá je navyše populárnejšia ako mnoho z nich, majú dôveru a často jej zverujú exkluzívne informácie.

Jacksonova diagnóza aj Meghan Markle o rasizme

Spevák Michael Jackson práve v jej talk show v roku 1993 odhalil, že trpí chorobou spôsobujúcou blednutie jeho pokožky. Herec Tom Cruise zase v roku 2005 veľmi nadšeným spôsobom, ktorý bol neskôr často parodovaný, hovoril o svojej láske k oveľa mladšej herečke Katie Holmesovej. Cyklista Lance Armstrong sa práve pri Oprah – už jej krstné meno je značka – v roku 2013 priznal k tomu, že si pomohol dopingom ku všetkým triumfom na Tour de France.

zväčšiť Moderátorka Oprah Winfrey na zábere zo Chicaga... Foto: SITA/AP, CHARLIE KNOBLOCK
Oprah Winfrey Moderátorka Oprah Winfrey na zábere zo Chicaga v roku 1985. O rok neskôr debutovala so svojou Oprah Winfrey Show.

Z posledných rozhovorov určite najviac zarezonoval ten, ktorý jej exkluzívne v roku 2021 poskytla vojvodkyňa Meghan a jej manžel, britský princ William. Hovorili o napätých vzťahoch v kráľovskej rodine a dokonca prezradili aj to, že v nej zaznela nemiestna poznámka na farbu pleti princa Archieho – čiže doslova nepriamo obvinili monarchiu z rasizmu.

Princ Harry a Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu Čítajte viac Šokujúce slová o farbe pleti princa Archieho? Internet tipuje, kto z kráľovskej rodiny ich vyriekol

Vo svojej relácii ale Oprah otvárala aj témy, ktoré boli až doteraz úplne tabu, ako boli incest, znásilnenie, sexuálne zneužívanie alebo depresia. Za 25 rokov vysielania sa jej šou stala miestom, kde sa objavovali tie najväčšie celebrity aj politici. Kto zo slávnych v Amerike v šou nebol, akoby neexistoval.

Slzy ani bolesť nie sú hanba

Obrovská popularita energickej moderátorky je predovšetkým dôsledkom toho, že diváci ju milujú a považujú ju za jednu z nich. Svojich hostí, slávnych, mocných i celkom obyčajných, dokáže prinútiť k emóciám a k tomu, aby sa zo svojich problémov vyspovedali. A nehanbí sa ani za slzy. Oprah išla tiež odvážne príkladom, keď spomenula svoje mindráky, úzkosti a neúspechy. Nevynechala ani čierne mory z detstva, keď bola príbuznými znásilňovaná a bitá. Veľký úspech mali aj jej osobné rady na zhadzovanie nadváhy.

Oprah Winfrey na premiére prvej sezóny seriálu... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Oprah Winfrey Oprah Winfrey na premiére prvej sezóny seriálu Lawmen: Bass Reeves.

Z dcéry slobodnej matky sa už po tridsiatke vypracovala medzi milionárov, médiá ju označovali za najbohatšiu Afroameričanku 20. storočia. Dnes má vlastnú produkčnú firmu, drží akcie mediálnych gigantov a desiatky nehnuteľností, magazín Forbes jej majetok odhaduje na takmer tri miliardy dolárov.

Jeremy Allen White a speváčka Rosalia Čítajte viac Sláva ho stála manželstvo, lásku našiel u tejto španielskej megastar: Herca Whitea, ktorý sa vyzliekol pre reklamu, zachytili s...

Jej slávna šou sa síce skončila už v máji 2011, Oprah ale stále moderuje a má nepopierateľný vplyv aj na politiku. Pred rokmi napríklad výrazne podporovala Baracka Obamu v jeho kampani pred prezidentskými voľbami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sláva #rozhovor #úspech #Televízia #Oprah Winfrey #znásilnenie #sexuálne zneužívanie #jubileá hviezd

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....