Buďte režisérka, ale neukážte mužom, že zarábate viac ako oni... Prečo autorky filmu Barbie vynechali na Oscaroch? Je to len ďalší dôkaz patriarchátu?

Mnohých šokovala skutočnosť, že americká filmová akadémia pri nomináciách na Oscara neocenila prácu Grety Gerwigovej a Margot Robbieovej - čo za tým ale naozaj stojí?

25.01.2024 09:30
Greta Gerwig a herečka Margot Robbie Foto: ,
Režisérka Greta Gerwig a herečka Margot Robbie.
debata

To, že je film založený na bábike, Barbie na Oscaroch naozaj uškodilo. Hoci bola snímka nominovaná na najlepší film, Gerwigovú vynechali ako režisérku a Robbieovú v kategórii najlepšia herečka, čo vyvolalo na internete aj u ich kolegov vlnu pobúrenia. Agentúra AP označila vynechanie Gerwigovej za „jeden z najväčších šokov poslednej doby“, napísal portál BBC News.

Barbie Čítajte viac Fanúšikovia Barbie šalejú: Nominácie na Oscary nie sú fér, ukazujú iróniu ako vystrihnutú z filmu

Niektorí fanúšikovia sa pustili do Kena. Ako upozornil denník USA Today, ktorý citoval jedného z užívateľov sociálnej siete X, nominácia Ryana Goslinga v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe, zatiaľ čo Gerwig a Robbie boli vynechané, „tak trochu dokazuje pointu filmu“, teda že patriarchát je stále medzi nami.

Herečka Margot Robbie na svetovej premiére...
Raperka Nicki Minaj v kreácii Alaia na...
+33Herečka Gal Gadot v kreácii JW Anderson na...

„Bez Grety Gerwigovej a Margot Robbieovej, dvoch ľudí, ktorí sú najviac zodpovední za tento historický, celosvetovo preslávený film, by žiadna snímka o Barbie neexistovala,“ poznamenal predstaviteľ Kena Gosling.

Pretrvávajúci sexizmus vo filmovom priemysle bol možno jedným z faktorov, ale ten len prispel k zásadnému problému. Napriek tomu, že členovia akadémie kývli na nomináciu za najlepší film, nebrali snímku založenú na hračkách vážne, ignorovali, aká je vynaliezavá, a odmietli ju ako miliardovú popcornovú komédiu, aj keď je zároveň zábavnou, prevratnou kultúrnou výpoveďou.

Oppenheimer Čítajte viac Oppenheimer získal 13 nominácií na Oscara a prekonal všetkých konkurentov

Podkopáva stereotypy o ženách, ale zahaľuje to do veselého, cukríkového obláčika. Oscaroví hlasujúci nemohli alebo nechceli nahliadnuť pod tento povrch, aby videli, aký nápaditý a podstatný film to je a ako starostlivo ho Gerwig zaranžovala.

zväčšiť Herečka Margot Robbie ako Barbie oblečená v... Foto: © 2023 WARNER BROS. ENT. ALL RIGHTS RESERVED. © 2023 MATTEL
Margot Robbie ako Barbie Herečka Margot Robbie ako Barbie oblečená v kúskoch z dielne francúzskej značky Chanel. Niektoré z nich sú replikami skutočných modelov zo starších kolekcií. Napríklad aj modelov, ktoré nosila Claudia Schiffer.

Keďže na najlepší film je nominovaných desať snímok a režiséri majú len päť miest, musia niektoré filmy pristáť v kategórii „museli sa zrežírovať samy“. Je však nápadné, že Gerwigovú akoby vytlačili nominovaní, ktorí natočili menšie, triezve filmy: Justine Trietová, ktorá si zaslúžila prekvapivú nomináciu za napínavú Anatómiu pádu (a zachránila kategóriu pred čisto mužským obsadením), a Jonathan Glazer, ktorý bol za drámu o holokauste Oblasť záujmu všetkým, len nie istotou. Odľahčená komédia Gerwigovej im zjavne nemohla konkurovať.

Margot Robbie Čítajte viac Barbie mánia nekončí, Margot Robbie očarila krásou bábiky. DiCaprio prišiel v dámskej spoločnosti, namiesto talianskej krásky s...

A ešte pred vyhlásením nominácií sa objavili náznaky, že originalita Barbie bude podcenená. Prvý prišiel, keď akadémia rozhodla, že scenár Gerwigovej a Noaha Baumbacha patrí do kategórie adaptácií (kde získal nomináciu), a nie do kategórie originálov. Ďalšia nápoveda prišla na Zlatých glóbusoch. Barbie síce nezískala cenu za najlepšiu komédiu alebo muzikál, ale odišla s lacnou, novovymyslenou cenou za filmový kasovný úspech, cenou útechy za to, že je populárna a zarába peniaze.

Režisérka, scenáristka a producentka Greta...
Herečka Margot Robbie (vľavo) a režisérka Greta...
+13Producentka, režisérka a scenáristka Greta...

Vzťah filmu k peniazom a firemnej kultúre bol od začiatku problematický. Príbeh kritizuje spoločnosť Mattel, ktorá predáva všetky barbíny, ako tupú a patriarchálnu, ale samotný film je veľkou štúdiovou produkciou s licenciou tejto hračkárskej firmy. Keď bol film uvedený do kín, The New York Times poukázali na rozporuplné názory kritikov na to, či je „brilantne prevratný, alebo nevyhnutne korporátny“.

Hlasujúci na Oscaroch sa zrejme rozhodli vnímať ho ako ďalší štúdiový trhák. To odráža nedávny vzorec, keď sa do boja o najlepší film dostali veľké komerčné filmy a ich režiséri boli ignorovaní, vrátane snímok Duna, Top Gun: Maverick a Avatar s podtitulom The Way of Water. Žiadny z nich však nemal takú kultúrnu odozvu alebo sviežosť ako Barbie.

Herečka Emma Watson vyzerala nádherne. Čítajte viac Čo majú moje prsia spoločné s feminizmom, hnevá sa Emma Watson

Najotvorenejšie sociálne posolstvo filmu vychádza z postavy Ameriky Ferrery, teda Glorie, hlavného človeka v Barbielande. Ferrera bola vítaným, no prekvapivým spôsobom nominovaná ako herečka vo vedľajšej úlohe, a to, ako sa dá predpokladať, hlavne vďaka jej vášnivému monológu o očakávaniach kladených na ženy, ako napríklad: Buďte štíhla, ale predstierajte, že je to preto, že chcete byť zdravá. Je to vyčerpávajúce," hovorí Gloria. „Musíte mať peniaze, ale nemôžete si ich vypýtať, pretože to sa nepatrí,“ dodáva.

Nosila ich Claudia Schiffer, teraz zase Barbie! Najslávnejšiu bábiku v novom filme obliekli aj do značky Chanel
Video
Zdroj: CHANEL

Zarobila Gerwig jednoducho priveľa peňazí? Možno. Buďte ženou režisérkou, ale neukážte mužom, že zarábate viac ako oni. Toto pokojne mohlo byť súčasťou Gloriinho príhovoru.

Robbieovú tiež podcenili. Ferreraovej naštvaný, úprimný monológ má v sebe priamočiarosť, ktorá sa na Oscaroch často objavuje. To, čo musela urobiť austrálska herečka Margot Robbie, bolo jemnejšie, horšie oceniteľné. Keď Gloriin výbuch prebudí v inej Barbie pocit vlastnej hodnoty, prebudí sa aj Barbie stvárnená Robbieovou.

„Tým, že si dala hlas rozporuplnému nesúladu, ktorý vyžaduje byť ženou v patriarcháte, si ho pripravila o jeho silu,“ hovorí jej Robbie a prenáša tieto vety ľahkým tónom, ktorý hovorí, že myšlienka je pravdivá, ale tiež trochu načuchraná. Gerwig a Robbie, obe nominované ako producentky filmu, tento rozpor obratne vyjadrili, čo je možno dôvod, prečo im unikli nominácie, ktoré im mali patriť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #nominácie #Margot Robbie #Barbie #Greta Gerwig

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...