Pred kariérou 'missky' dala prednosť hudbe, do tej slovenskej priniesla slušný vietor: Jana Kirschner oslavuje, takto s ňou ide čas

Zvyknú ju označovať aj za prvú dámu moderného slovenského popu. V piatok 29. decembra oslavuje speváčka Jana Kirschner poljubileum.

29.12.2023 00:00
kirschner Foto: ,
Speváčka Jana Kirschner na archívnom zábere.
debata

Štart jej kariéry v šoubiznise sa spája aj s účasťou na súťaži krásy. Jana Kirschnerová sa na nej zúčastnila v roku 1996 ako jedna z finalistiek. Už vtedy však mala k hudbe blízko. V 17 rokoch si doma sama nahrala demokazetu s pesničkou, ktorá sa dostala do rúk hudobného producenta a Janina neskoršieho manažéra Jozefa Šeba.

Ellen Pompeo Čítajte viac Muža svojho života stretla v potravinách, o 4 roky si tajne povedali áno: Kto je životnou láskou slávnej seriálovej lekárky?

Slovenská speváčka debutovala v roku 1996 albumom nazvaným Jana Kirschner, ktoré síce mal u publika len obmedzený úspech, aj vďaka nemu sa ale o rok neskôr stala na Slovensku objavom roka. Skutočnú popularitu speváčke priniesla platňa V cudzom meste z roku 1999, hity ako Líška či Modrá zamierili na vrchol slovenských hitparád.

Speváčka Jana Kirschner počas vystúpenia na...
Jana Kirschner by ponuku vytvoriť soundtrack k...
+18Jana Kirschner vychováva dve dcéry a priznala,...

Vtedy rodáčka z Martina tiež prvýkrát vyhrala slovenského zlatého Slávika – celkovo v ankete zvíťazila štyrikrát – a pomaly sa začala dostávať aj do povedomia českých poslucháčov. Na druhej strane rieky Moravy ju ale široké publikum zaznamenalo až vďaka piesni Bude mi ľahká zem, ktorú v roku 2001 nakrútila s Petrom Hapkou.

zväčšiť Speváčka Jana Kirschner (vpravo) a jej kolegyňa... Foto: Profimedia
Jana Kirschner (vpravo) a jej kolegyňa Dara Rolins Speváčka Jana Kirschner (vpravo) a jej kolegyňa Dara Rolins na zábere z roku 2006.

Od roku 2005 žije rodáčka z Martina v Londýne, kde spoznala aj svojho súčasného manžela, britského hudobníka Eddieho Stevensa, s ktorým vychováva dve dcéry. V Londýne tiež dnes nahráva pesničky, stále ale vystupuje vo svojej rodnej krajine i Česku. V minulosti sa tiež objavila ako jedna z porotkýň v televíznej šou Hlas Česko Slovenska a svoju tvár spojila aj s niekoľkými značkami.

Brigitte Nielsen Čítajte viac Hrala s Arniem, žila so Stallonem, nahá sa ocitla v Playboy a porodila v 54 rokoch: Slávna Dánka oslavuje, pamätáte si ju aj takto?

Kirschnerovej úspechy dopĺňa aj jej tvorba filmovej hudby. S pesničkami Pokoj v duši k rovnomennému filmu či naposledy LoveStory ku snímke Čierne na bielom koni žnú úspech u poslucháčov aj kritiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #hudba #Miss Slovensko #tvorba #Jana Kirschner #jubileá hviezd

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...