Dnes už chápem mamin strach z mojej tranzície, hovorí transrodový muž Marvin Horvat. Akú radu má pre rodičov?

"Stále hovoríme o trans ľuďoch, ale málokedy ich necháme hovoriť samých za seba," povedal Marvin Horvat, hlavný protagonista filmu Šťastný človek. Aj s jeho režisérkou Soňou G. Lutherovou navštívili redakciu Pravdy, aby sme sa pozhovárali v relácii Ide o nás.

20.09.2023 18:00
debata (22)
Dnes už chápem mamin strach a odmietanie mojej tranzície, hovorí transrodový muž Marvin Horvat.
Video
Zdroj: PRAVDA

Film Šťastný človek, ktorý mal slávnostnú premiéru na festivale Cinematik už minulý týždeň, sa začína spomínaním českého grafického dizajnéra a spisovateľa Marvina Horvata na nedávnu minulosť vo švédskom Göteborgu, keď pôsobil ako bežná česká žena vo vzťahu so slovenským manželom, psychiatrom Ivanom a ich dvoma deťmi.

Režisérka Soňa G. Lutherová vytvorila atypický časozberný dokument – zachytila niekoľkoročný proces Marvinovej tranzície, zmenu jeho vzhľadu, postojov a vzťahov, ale aj interakcie medzi ním a jeho manželom.

Šťastný človek Čítajte viac Aká je pravda o živote transrodových ľudí? Na Slovensku sa o nich vzdeláva málo

Na otázku, či sa neobával, že mu filmovaním bude odobratá autonómia vlastného príbehu, odpovedal Marvin Horvat v relácii Ide o nás nasledovne: „Ono je to úplne naopak. Ten príbeh vám zoberú. Kompletne. V krajinách, kde tranzícia prebieha tak, ako vo Švédsku, v Čechách alebo na Slovensku, musíte podstúpiť celú sériu vyšetrení. Zosypú sa na vás psychiatri, psychológovia. Rôzne komisie posudzujú, či ste dosť alebo nie ste. A komu všetkému ste sa vyoutoval a či ste zmenil meno a kedy ste zmenil meno. A či si zaslúžite ďalší krok v tranzícii alebo nezaslúžite. Nikto nerozhoduje sám. Na to sú čakacie lehoty, sú komisie a človek sa ocitne v situácii, keď je až priam nesvojprávny. Čaká na to, kto za neho zase čo ďalšie rozhodne. V takom okamihu mať možnosť povedať ten príbeh mojimi vlastnými slovami a vziať si nad tým kontrolu, môcť povedať ďalším ľuďom, čo si o tom myslím a aký je ten môj pohľad… pre mňa to bolo až terapeutické.“

zväčšiť Režisérka filmu Šťastný človek Soňa G.... Foto: Pravda, Robert Hüttner
film Šťastný človek, Soňa G. Lutherová, Marvin Horvat Režisérka filmu Šťastný človek Soňa G. Lutherová a Marvin Horvat.

Spolu s Marvinom Horvatom a Soňou G. Lutherovou sme hovorili aj o tom, ako film vznikal, či v priebehu štyroch rokov nakrúcania mala režisérka niekedy strach o Marvina a jeho vzťah s manželom. Zhovárali sme sa aj o politickom predvolebnom boji, ktorý zneužíva tému ľudí z komunity LGBTI+ alebo o tom, komu je Šťastný človek určený a čo môže divákom, ktorí sa naň vyberú, dať. Film sa premieta od štvrtka aj v širšej kinodistribúcii.

Podcastovú verziu rozhovoru nájdete tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Veľmi dôležitým momentom v príbehu je aj to, že jeden z rodičov, mama Marvina Horvata jeho tranzícii nerozumela. Ako sa zmenil ich vzťah, čo si myslí Marvin Horvat dnes a čo by poradil všetkým rodičom či blízkym človeka, ktorý prechádza coming outom? Viac už v Ide o nás.

film Šťastný človek, Soňa G. Lutherová, Marvin Horvat Čítajte viac Režisérka Soňa G. Lutherová: Trans ľudia sú obyčajní ľudia a žijú okolo nás

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #rešpekt #tranzícia #transrodové osoby #Ide o nás #Šťastný človek

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...